Infinity Bike Seat - Sadel med gung | Bicycling.se
Prylar / Landsväg

Infinity Bike Seat - Sadel med gung

9 nov 2017

Sällan har vi varit så skeptiska till en produkt som när vi för första gången såg sadeln Infinity. Samtidigt ser den välgjord ut och bakom designen finns en kiropraktor med anatomisk och biomekanisk kunskap – självklart blev vi också nyfikna.

Sadeln finns i tre olika modeller: L2, L1 och N. Idén med sadeln är att helt avlasta sittbenen som på traditionella sadlar får ta större delen av lasten, med hög punktbelastning och smärta, skav och domningar hos många cyklister. Inifity har helt enkelt skurit ut sadeln så att inga ben- och mjukdelar med kärl och nerver tar någon vikt. Istället ska muskler och andra mjukdelar ta upp tyngden. Det innebär flera fördelar, enligt tillverkaren: avlastning, mindre smärta och naturlig stötdämpning.


Modellen vi testat är L2 – klädd i läder med stålrälsar och en vikt på 250 gram.
Första bekymret var att få till rätt sadelhöjd. Var är liksom toppen på den här svängda hängmattan, som man borde mäta mot? Vi bytte helt enkelt sadel utan att röra sadelstolpen och resultatet blev ganska bra för sadelhöjden. Sedan klättrade vi upp och blev uppriktigt förvånade, för den märkliga sadeln var skön. Alltså oerhört skön. Det är nästan som att få fjädring baktill. Efter en liten justering där vi tippade ner spetsen på sadeln så kändes den ännu bättre.

Men efter åtta minuters cykling kom ett obehag som vi aldrig har känt tidigare på cykeln. Det kan närmast beskrivas som när man suttit för länge på toa och benen börjar domna, från skinkvecket ner en bit på baksidan av låren. Ställer man sig upp då och låter blodet strömma till lite så blir det bra igen. Men efter ytterligare åtta minuter hände samma sak igen, och så fortsatte det. Det blev inte bättre, trots våra försök till justeringar.

Under en timmes cykling slapp vi känningar i mjukdelar, som annars är vanligt med traditionella sadlar, och det var ett stort plus. Efter turen upplevde vi dock lite skav högst upp baksida lår mot skinkan till. Skinkvecket. Det kom även efter följande turer med sadeln.
Vi vet dock att det finns flertalet ultracyklister som gillar sadeln. Men enligt oss löser Infinity inga problem som inte kan lösas med andra moderna sadlar, med bra utskärning och genomtänkt form som passar individen. Istället skapar den bara ett annat nytt problem. För vissa långdistanscyklister med sittbensskav och cyklister som har svårt att hitta sadlar som inte skapar domningar kan detta dock vara den slutgiltiga lösningen. 


+ Mjuk, skön och fjädrande
- Flyttar skavet till ny plats
Vikt: 250 gram
Cirkapris: 2 600 kronor
Leverantör: Infinity Bike Seat

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttioett med siffror i fältet här

Kommentarer


2017-12-17 12:18   Christer Jonsson

Ni säger "Men enligt oss löser Infinity inga problem som inte kan lösas med andra moderna sadlar"
Jag är intresserad av vad Ni säger "andra moderna sadlar" för efter 60 vill inte min bakdel sitta på någon av mina 12 sadlar som jag har köpt sista åren

 

Mest lästa just nuFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!