Intervju med Eddy Merckx - del 1 | Bicycling.se
Cykelkultur

Intervju med Eddy Merckx - del 1

Eddy Merckx på spets och ute efter blod. Giro d`Italia 1970
24 aug 2013

Intervju med Eddy Merckx. Den störste cyklisten genom tiderna ger sina tankar om dagens radioutrustade cykelproffs, otillåtna preparat och cykelfirman som bär hans namn.

Det var länge sedan en cyklist kunde vara bra på allt. Idag är man en spurtare, klassikercyklist eller etapploppscyklist. Eddy Merckx var en annan sorts cyklist. Han specialiserade sig på allt. Och blev bäst på allt. Det var inte bara talang. Minst lika mycket handlade om hårt och rationellt arbete. Och vid minst tre tillfällen använde Eddy även förbjudna prestationshöjande medel.

Du vann alla typer av tävlingar, vad tycker du om dagens mer enkelriktade specialisering?

– Det är synd att alla fokuserar på en enda tävling. Cykelsporten skulle vara större om alla cyklister satsade på alla tävlingar. Tyvärr är de för fega, de vågar inte satsa när konkurrenterna bara kör vissa lopp.

Varför tror du att ingen satsar på att vinna alla typer av tävlingar?

– Ingen vågar, de tror att de ska bli sämre av att inte specialisera sig. Om de bara vågade och inte satte upp mentala spärrar för sig själva skulle cyklister idag kunna vinna allt. Trots att motståndarna specialiserat sig.

Vilka av dagens cyklister skulle kunna vinna på samma sätt som du vann?

– Det går inte att jämföra cyklister från olika generationer. Det handlar lika mycket om själva cyklisten som motståndet. Allt förändras. De som jag tror skulle kunna vara bra på allt hela säsongen är Alberto Contador och Cadel Evans. På etapploppen skulle båda bröderna Schleck kunna dominera totalt. (Intervjun genomförd i januari 2012 - reds. anm.)

Ser du Contador som mest komplett?

– Många ser honom främst som en duktig klättrare. Han är också en fantastiskt bra tempocyklist, på OS i Beijing slutade han fyra, bara nio sekunder efter Levi Leipheimer som var trea. Contador saknar segrar i de stora endagarsloppen men jag tror mest det handlar om att han inte satsat på de tävlingarna.

             Eddy Merckx: den mest mest komplette cyklisten. Någonsin. 

Vad för andra skillnader ser du mellan din tid och hur det ser ut idag?

– Det är fler amerikaner som kör nu. Lemond öppnade dörren och efter Lance så har det exploderat. Det är bra att cyklingen blir mer internationell. Nu kör man Tour of Beijing och flera andra spännande lopp runt om i världen. Vi körde nästan bara i Europa. Min son Axel bor i Kanada och har ett eget cykellag där.

Om du skulle ha varit 25 år idag, skulle du ha varit cyklist då?

– Jag skulle inte ha något emot att tävla nu. Skulle jag vara ung idag så skulle jag satsa på att vinna allt, touren, klassikerna och VM. Jag skulle våga.

Vilken av dagens cyklister skulle ha varit din värsta konkurrent om han kört när du körde?

– Det går inte att jämföra dagens cyklister med min tids cyklister. Det är helt olika men dagens mästare kunde ha varit en mästare på min tid och tvärtom.

Två av de tre gånger som du testat positivt i dopingkontroller har du erkänt. Den tredje förnekar du fortfarande. Varför?

– Det sköttes fel. Det slarvades och någon manipulerade resultatet. Kontrollanterna säger också att de ska ha försökt ta ett till prov på hotellet men att vi inte var där. Någon från laget var där hela tiden utan att se kontrollanterna. Jag är övertygad om att det var maffian som ville att en Italienare skulle vinna. Därför togs jag bort från Girot när jag skulle ha vunnit. Jag borde inte ha stängts av.

Men Kannibalen har nyttjat prestationshöjande preparat vid andra tillfällen. Återkom imorgon för del två av Bicyclings intervju med legendaren Eddy Merckx. 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tretton med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!