Jag har stånd! | Bicycling.se
Cykelkultur

Jag har stånd!

15 aug 2016

"Det klickmonstret kunde du inte motstå va? Men okej, låt mig försöka att inte göra dig besviken. För ovanstående rubrik är nämligen inte helt tagen ur luften. Jag kan förklara." 

Jag är uppväxt på 1970-talet då Sverige faktiskt stannade när det sändes alpina världscupens slalom och storslalom på den ena av de två (!) existerande teve-kanalerna. Och jag trodde ganska länge på den tidens störste ikon, Ingemar Stenmark, och hans påstående “det lönar sig inte att förklara för den som inte begriper”.

Sen träffade jag min fru. En människa som på fullt allvar inte bryr sig ett tusendels gram om varken Roberto Vacchi, cyklar eller cykling. Hennes intresse för Tour de France är ungefär lika stort som en kackerlackas intresse för att räkna tredjegradsekvationer. Hennes förmåga att sätta sig in i Team Skys taktik uppför Mont Ventoux är, som ni nu kanske förstår, ungefär lika raffinerad som när en abborre försöker analysera Nietzsches syn på dogmatisk kristendom. Att förklara mitt cykelintresse för denna kvinna har således varit fyllt av svårigheter.

Jag har vid ett 50-tal tillfällen försökt förklara för min fru det geniala och smått nödvändiga i att ha åtminstone tre cyklar inomhus, gärna i blickfånget i stora rummet. För att uttrycka mig milt har hon inte fullt ut förstått mig här. Lika oförstående är min fru när jag försöker förklara storheten i att ha keramiska lager i de där nya kolfiberhjulen.

Här anar ni kanske att det finns ett litet glapp i entusiasm. Så är det. Jag har även ägnat timmar åt att förklara känslan när man efter en lång, blöt, kall, illasinnad vinter åter cyklar i kortbrallor. Utan någon som helst känslomässig reaktion från frun. Jag har därför inte ens gjort ansatsen till ett försök att förklara att en cykel kan kosta 50 000 kronor, men ändå vara prisvärd. Givetvis är en av mina värsta mardrömmar att jag dör och min fru säljer mina cyklar för de priser jag uppgivit.

Inget konstigt med det egentligen. Jag hade gett upp. Jag är cyklist. Punkt. Frugan är icke-cyklist. Punkt. Livet rullar på. Jag gör visserligen fortfarande emellanåt tafatta försök att förklara hur fint det är att cykla istället för att sola på Mallorca. Jag når inte fram. Jag lägger ut texten om hur svårslaget storslaget det är att cykla uppför till exempelvis Stelviopasset, istället för att köra bil. Det är som att hälla vatten bredvid en gås. Ett par meter ifrån liksom.

Men plötsligt händer det. Det var den första riktiga sommardagen denna säsong. Jag var tillbaka efter ett fostrande långpass i kortbralla. Formen var på uppåtgående och en envis knäskada började ge vika för stygg styrketräning och trista rehab-övningar. En snabbmarinerad styckad kyckling fräste på grillen.

I mina byxor fröjdades nyduschade, nytränade, nyrakade ben. Jag hade smort in med snabbabsorberande after shave-kräm från dyrt engelsk snobbcykelklädesmärke, jeansen var så där styvt nytvättade och kommunicerade intimt med låren. Jag släckte törsten med kolsyrat iskallt vatten. Energiunderskottshungern rev i kroppen. Solen lyste från försommarblå himmel. Barnen var glada. Och en koltrast satt och sjöng, på ett tak nånstans. Familjen harmonisk. Vinet gnistrade rött i glasen. Purpurfärgade reflexer över det dukade bordet. Ni vet den där euforiska känslan.

Blodet pulserar tydligt, hårt, stötvis. Det liksom spritter lite. Svullet. Det spänner under skinnet. Och det är när jag försöker förmedla detta, hur mina ben känns, till min hustru som hon ger mig ett svar som gör att jag kan skrota Stenmarks devis “det lönar sig inte att förklara för den som inte begriper”. Det visar sig nämligen, ganska överraskande, att min fru förstår. Och de facto lyckas sätta ord på något jag inte själv kunnat beskriva tidigare.

–  Jaha, du har typ stånd i benen?

Japp. Så var det med den klicktörstande rubriken. Jag har benstånd. Och alla ni som cyklar vet förmodligen ganska exakt vad min fru menar. 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtioett med siffror i fältet här

Kommentarer


2019-10-15 09:45   Hedi Wakili

Jag heter Hedi och varje gång jag ser killar frå jag ståndd!!!!!!11

 

Mest lästa just nuFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!