Rissveds segrare i världscuptävling | Bicycling.se
Landsväg / Tävlingar

Rissveds segrare i världscuptävling

31 maj 2013

Med seger i världscuptävlingen i Tjeckien befäster Jenny Rissveds sin position som en av de snabbast växande stjärnorna inom mountainbike i Sverige. Här svarar hon på våra frågor.

Jenny Rissveds från Falun vann den gångna helgens WorldCup-tävling XC Eliminator i den tjeckiska staden Nove Mesto Na Morave. Klädd i gul-blå landsslagsdräkt gick hon segrande mot mycket namnkunnigt motstånd, däribland den regerande världsmästaren Alexandra Engen.

Den unga landslagscyklisten är en av de största talangerna inom mountainbike i Sverige, så vi ville gärna höra hennes tankar kring sin seger och den närmaste framtiden. 

Gratulerar Jenny! 

– Tusen tack! Det känns otroligt kul och jag är väldigt nöjd över min insats.

Cross-country Eliminator är en rätt speciell form av mountainbiketävling. Banan är kort och intensiv. Hur tänkte du strategiskt? 

– Just den här banan krävde ganska mycket taktiskt tänkande eftersom en stor del av den bestod av breda asfaltspartier. I åttondel, kvart och semifinalen tänkte jag så att jag kör på hårt i starten. Innan den första tekniska sektionen skulle jag kolla bak för att se om jag hade lucka eller inte. Hade jag lucka var det bara att hålla i och köra säkert. Om de andra hängde på var tanken att avvakta och lägga mig på hjul. 

I finalen blev det annorlunda och jag kom ut från starten som trea bakom Katrin Stirnemann och Alexandra Engen. Då fick jag tänka om. När Katrin attackerade, Alexandra täppte luckan och jag låg på tredje hjul kontraröck jag.

Kände du på dig att du skulle kunna prestera så bra som du gjorde?

– Nej, faktiskt inte. Känslan under träningen innan racet var inte så bra. Jag kände mig rätt seg i benen och inte alls på gång. När jag därefter kvalade som tvåa visste jag att jag skulle kunna göra något bra av det.

Vilka mål har du i framtiden? 

– Jag har redan uppfyllt ett antal mål som är satta för den här säsongen men jag ser självklart fram emot EM och VM. Framtida mål är att göra bra ifrån sig på ett OS. Jag vill bli bäst i världen. Jag vill hålla på länge och vill vara som bäst när jag är runt 25-30 år.

Ser du att du kommer fortsätta tävla inom mountainbike inom förskådlig framtid, eller kommer du förr eller senare ta steget till landsvägen som många andra mountainbikeåkare har gjort? 

– Just nu känns det inte som att jag kommer gå tillbaka till landsväg men egentligen vet jag inte hur mitt liv ser ut om tio år.

Hur mycket tränar du? Hur lägger du upp det för att hinna med skola och att träffa vänner och så? 

– Jag tränar mindre under säsong än vad jag gör vintertid. Dels för att resdagar tar träningstid men även för att det är viktigt att återhämta sig och ha vilodagar. Jag är en väldigt driven tjej och vill att det jag gör ska bli bra. Därför har skolan ändå funkat bra och jag har insett att jag inte har tiden som krävs att lägga ner för att få MVG i allt. 

26 eller 29 tum?

– Jag kör 27,5-tum, och med facit i hand går 26-tum bort för mig. Jag har däremot aldrig testat 29 då jag anser att det skulle bli för stort och klumpigt för mig eftersom jag är rätt liten. Fördelen med 27,5-tum är att den har 26:ans snabbhet och smidighet men även 29:ans flyt över stenar och tekniska partier.

Vad var det som fick dig att börja med cykel och mountainbike? Var dina föräldrar intresserade av cykel eller hade du syskon som var det? 

– Det började med att min pappa började intressera sig för sporten. Det gjorde att min två år äldre storebror även fick upp ögonen och till slut var det min tur.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiosju med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!