Klassiska Stumpjumper har fått sig en makeover | Bicycling.se
MTB / Enduro

Klassiska Stumpjumper har fått sig en makeover

18 apr 2018

Specializeds Stumpjumper är en av MTB historiens kanske mest ikoniska åk, som nu blivit rejält omarbetad

Specialized Stumpjumper debuterade redan 1981 och var en del i den första vågen av mountainbikes. Genom åren har den sen förvandlats och förädlats från den ursprungliga hardtailen till dess nuvarande och heldämpade version.    

Även om den nya Stumpjumperen liknar den tidigare modellen har den förändrats en hel del. Den nya ramen är asymmetrisk och man har placerat bakdämparen offset. (ungefär som på downhill cykeln Specialized Demo 8 ). Specialisten hävdar att denna design skapar ett styvare chassi och ger bättre prestanda i stökig terräng. Designen sparar också vikt och lägger till strategisk styvhet i hela ramen. Enligt Specialized är nya Stumpjumper hela 20 procent effektivare än sin föregångare. 

Tre cyklar, två hjulstorlekar, justerbar geometri

Stumpjumper kommer i tre grundmodeller: Stumpjumper, som har mest fjädring, Stumpjumper ST (Short Travel), som ersätter mid-travel Specialized Camber; och Stumpjumper EVO en 29er i aluminium. Dämpar och hjulstorlekar är följande: 140/150mm (29-in. Stumpjumper), 150/150mm (27.5-inch Stumpjumper), 120/130mm (29-in. Stumpjumper ST), 130/130mm (27.5-in. Stumpjumper ST) 

Både herr och dam versionen har samma ram, men med olika länkage och dämpare. Vill man pilla med geometrin har ramarna ett flipchip i länkaget. Under flaskhållaren gömmer sig även en SWAT-box för prylar och verktyg. 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiofem med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!