Klungskolan: Del 1 – lär dig språket! | Bicycling.se
Landsväg

Klungskolan: Del 1 – lär dig språket!

28 apr 2018

Häng med i vår Klungskola – i första delen går vi igenom de vanligaste tecknen du behöver kunna för att cykla säkert och kommunicera med de andra cyklisterna.

En nyckel till ökad trivsel längs vägarna är att du känner dig bekväm i klungan, oavsett om det gäller träning eller tävling. När ett gäng cyklister rör sig i en kompakt grupp ger det fördelar till alla. Men det bygger på att alla cyklar med finess och är tydliga i sin kommunikation. Därför drar vi igång klungskolan med några grundläggande tecken som hjälper till att hålla ordning i gruppen. Häng med!

När du ligger längst fram i klungan har du det huvudsakliga ansvaret att informera resten av cyklisterna om eventuella hinder. Om du plötsligt väjer för en grop i vägen kan de som är bakom dig få problem, i dubbel bemärkelse. Peka ut hindret i god tid, med hela handen eller ett pekfinger. Är ni många i gruppen är det viktigt att de som är bakom skickar vidare signalen, så att även de som sitter längst bak får informationen. Men tänk på att markera och varna lagom mycket. Blir det för mycket pekande och skrikande kan det lätt bli oroligt i leden och harmonin i klungan försämras.

Du kan också välja att förflytta dig i sidled inför hindret, men gör det då i god tid, så att de andra hinner med.

Tecken för att svänga höger eller vänster kan alla göra. Och cyklar du ensam behöver du inte visa tecken för att bromsa ner inför en korsning eller rödljus. Men det är inte alltid helt uppenbart att alla cyklister i en klunga ser när det är dags att bromsa in. Därför kan en höjande arm vara nödvändigt, så att alla hinner sätta en finger på bromsreglagen och försiktigt bromsa in utan att skapa oreda i gruppen. Kom ihåg att visa tecknet innan du själv börjar bromsa.

När klungan kommer ikapp ett hinder eller ett möte som är större än en grop i vägen markeras det genom att vinka in bakomvarande cyklister i den riktning man vill förflytta sig. Är hindret på höger sida vinkar du med höger arm och är hindret på vänster sida använder du istället vänster hand. Om det plötsligt dyker upp en människa eller bil får du också vara beredd på att använda rösten, för att vara säker på att alla uppmärksammar faran.

Behöver ni sakta ner farten innan exempelvis en sväng? Pumpa med handflatan mot marken några gånger. Tänk på att alltid signalera i vilken riktning ni är på väg, när vägen delar sig eller ni kommer till en korsning eller avtagsväg. Det som är självklart för dig som ligger först är inte lika självklart för den som ligger några cyklar bakom och bara hänger med, kanske med tankarna på något annat.

Här hittar du de övriga delarna i klungskolan:

Del 1 Lär dig språket

Del 2 Tvåpar och farthållning

Del 3 Trivsel och säkerhet

Del 4 Se upp i backen!

Del 5 Så håller ni ihop uppför

Del 6 Så fixar du käket

Del 7 Bästa svängen

Del 8 Fixa vingen

Del 9 Ta hand om varandra

Del 10 Koll på prylarna

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextiotvå med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!