Klungskolan del 8: Fixa vingen | Bicycling.se
Landsväg

Klungskolan del 8: Fixa vingen

19 nov 2016

Luftmotståndet är din största utmanare. Poängen med att cykla i grupp är att alla sparar energi när ni får vindskydd av varandra. Men hur gör man när det blåser från sidan?

Sidvind eller kantvind - kärt barn har flera namn. När det blåser från sidan gör ni bäst i att formera klungan som en vinge. Det betyder att cyklisten som ligger längst fram positionerar sig så att de som kommer efter får lä.

Blåser det från höger håller personen längst fram sig kvar så långt ut till kanten som möjligt, men blåser det från andra hållet bör vederbörande alltså söka sig inåt körbanan.

Notera att det här naturligtvis kräver att ni har full koll på trafiken och alla tänkbara situationer som kan inträffa runt omkring – vid minsta tveksamhet eller brist på utrymme är det bättre att ni cyklar som vanligt, på led rakt efter varandra.

När ni är överens om att det går att använda sig av vingen får ni bäst skydd från vinden om ni också låter hjulen överlappa varandra – hur mycket beror på om vinden kommer snett framifrån, eller rakt från sidan. Var beredda att omformera gruppen när vägen svänger eller om vinden vänder.

Kom ihåg att du är hjälpryttare åt dem som sitter bakom, så försök beräkna utrymmet så att alla får lite lä. Är ni en väldigt stor grupp kan ni behöva bilda flera vingar efter varandra.

När du är klar med ditt dragjobb längst fram rullar du ner och hakar på klungan längst bak.

Här hittar du de övriga delarna i klungskolan:

Del 1 Lär dig språket

Del 2 Tvåpar och farthållning

Del 3 Trivsel och säkerhet

Del 4 Se upp i backen!

Del 5 Så håller ni ihop uppför

Del 6 Så fixar du käket

Del 7 Bästa svängen

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugo med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!