Klungskolan: Så fixar du käket | Bicycling.se
Landsväg

Klungskolan: Så fixar du käket

21 sep 2016

Vätska och energi är det som driver dig och din cykel framåt. Sluta inte äta och dricka bara för att du placerar dig i en klunga. Så här gör du!

Att gå helt tom på vätska och energi är aldrig bra i idrottssammanhang. Cyklar du dessutom i en grupp har du ett socialt ansvar att hålla dig själv påfylld och fräsch så länge som möjligt.

Alla får släggan någon gång – det ingår i livet som cyklist – men att alltid vara den som tar slut först, så att de andra får vänta, kan tära på det egna självförtroendet och de andras tålamod. Kom laddad och förberedd till passet, och var noga med din energiförsörjning längs vägen, så minimerar du risken att bli seg i förtid.

Att öppna förpackningarna till dina energikakor innan och placera dem i fickan närmast den hand du äter med förenklar matintaget. Ät och drick lite men ofta, istället för mycket och sällan. Att dricka en slurk varje kvart och stoppa något i munnen var tjugonde minut är bra hållpunkter tills du lärt dig vad som fungerar bäst just för dig.

Försök sköta all påfyllning när du sitter längst bak i gruppen, eller är på väg ner vid sidan om ledet efter att ha gjort ditt dragjobb. Då är risken minst att du stör de andra om du skulle råka vingla till eller behöver sluta trampa en kort stund. Men håll alltid blicken rörlig i riktning framåt så att du är beredd om något oväntat är på väg att hända.

Svårt att komma ihåg att äta och dricka? Notera när dina klungkamrater äter och dricker och ta det som en påminnelse – drick när du ser någon annan göra det.

Självklart kastar du inte papper eller plast ute i naturen. Det man har tagit med sig ut tar man naturligtvis med sig hem igen.

Här hittar du de övriga delarna i klungskolan:

Del 1 Lär dig språket

Del 2 Tvåpar och farthållning

Del 3 Trivsel och säkerhet

Del 4 Se upp i backen!

Del 5 Så håller ni ihop uppför

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiosju med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!