Långläsning: Sola säkert! Del två. | Bicycling.se
Träning

Långläsning: Sola säkert! Del två.

15 jul 2013

Inför sommarens långpass kan man fundera över hur man skaffar den perfekta cykelsolbrännan. Bicyclings Anna Sjögren ger råd i den totala guiden om smart solbeteende. Del två.

EU-certifierad solbränna
Under förra året kom nya riktlinjer om solskydd från EU. Förutom att zinkoxid förbjöds som ingrediens bestämdes också att UVA-skyddet skulle utgöra minst en tredjedel av UVB-skyddet. Detta eftersom ett solskydd med högt UVB-skydd, men utan UVA-skydd, gör att man inte bränner sig. Då kanske man stannar i solen längre än man skulle gjort annars och huden utsätts därmed för stora doser UVA utan att det syns direkt.

Så ett krav på UVA-skydd är på sin plats. Men detta medförde att de fysikaliska skydden inte kan uppfylla de nya kraven, eftersom zinkoxid är förbjudet. De flesta fysikaliska krämer försvann i samband med detta från marknaden, eller ändrades till kombinationspreparat med både fysikaliskt och kemiskt skydd för att uppfylla de nya kraven.

Är du längre än din egen skugga?
Första långpassen på cykeln i kortärmat och kortbent brukar vara ganska svala och solskydd är väl inte det första man tänker på. Men det är just när huden är ovan vid solen som risken att bränna sig är som störst. Huden har inte byggt upp något pigment och har inte heller hunnit förtjocka sig i försvar mot solstrålningen. Så på med solskydd från början alltså, så huden får en chans att vänja sig.

Var extra försiktig mitt på dagen när solen är som starkast. Tumregeln är att då din skugga är kortare än vad du själv är så är solstrålningen extra intensiv. Speciellt armar och händer – men även nacken för alla som inte har ett skyddande hårsvall under hjälmen – blir exponerade för mycket strålning. Det är extra viktigt att skydda huden här så att man inte bränner sig.

När du svettas försvinner en del av skyddet, välj därför gärna en vattenresistent typ av solskydd. Det gäller också att lägga på rejält med kräm. Det bästa alternativet är att köra runt med flaskan i bakfickan och fylla på regelbundet under passet. Eller ta på överdragströjan efter halva passet, kläder ger bra skydd mot solen och är det klart enklaste solskyddet.

Hör du till de lyckliga som brukar förlägga en del av vårträningen till varmare ställen som Mallis eller Italien är det förstås särskilt viktigt att skydda huden, eftersom strålningen där är starkare än hemma i Sverige.

Se bra ut
Snygga solglasögon har blivit något av en statussymbol, men är inte bara en modedetalj. Ögonen är känsliga för solljus och behöver skyddas mot strålning. Exponerar man sina ögon för en stor dos solstrålning kan man drabbas av grå starr på äldre dagar, och det är inget skoj. Så på med brickorna.

Du som inte vill spendera tusenlappar på de hetaste brillorna i klungan kan lugnt köpa ett par på närmsta bensinmack. Priset har inget med skyddsförmågan att göra, billiga glasögon skyddar lika bra som dyra. Däremot är det ju vettigt att välja ett par som sitter bra och helst skyddar mot solljus även från sidan.

Och även om en knivskarp gräns på överarm och lår signalerar ambitiös cyklist med många mil i sadeln gäller det att ha tålamod. Det räcker inte att hålla koll på skinnet. Ett par kräftfärgade armar kan visa sig först vid middagen eller dagen efter eftersom det kan ta åtta till tolv timmar innan det syns att du bränt dig. Så skynda långsamt, låt huden vänja sig successivt vid solen och var generös med solskydd speciellt i början av säsongen.

Ett tips är att köpa solskydd med hög faktor och späda med vanlig kräm allteftersom solbrännan börjar visa sig och huden vant sig vid solstrålningen. Glöm inte heller att skydda dig mot UVA-strålarna, de är också farliga på lång sikt även om man inte bränner sig av dem.

Det är därför inte någon bra idé att grunda i solariet. Dels ger solbrännan i sig inte så bra skydd som man trott tidigare, dels så utsätter du dig för höga doser UVA-strålning även där. Och så blir det ju väldigt varmt med cykelbyxor och cykeltröja på solariebädden. För en riktig cykelbränna slutar tvärt mitt på låret och överarmen.

Har du någonsin sett en Tour de France-cyklist med brun mage?

Strålsäkerhetsmyndigheten har på sin hemsida många goda råd för den som tänker vistas ute i solen. De har också en app tillgänglig som utefter fakta såsom tid på dagen ger en fingervisning om hur länge du säkert kan sola. Då de allra flesta enbart använder sig av solkräm som skydd är det viktigt att vara informerad kring soltider och utsatthet för strålning. 

Besök Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida för att läsa mer om sol och strålning och för att ladda ned appen. 

Missade du första delen av Bicyclings solskola? 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettio med siffror i fältet här

Kommentarer


2013-07-28 13:21   Michel Tagliati

Riemann P20. Alkoholbaserad. Skydd hela dagen, även om man svettas litervis i Alperna.

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!