Längs hela Sveriges kustlinje på en cykel och gammal mat | Bicycling.se
Cykelkultur

Längs hela Sveriges kustlinje på en cykel och gammal mat

9 jan 2018

Äventyraren Sören Kjellkvists vintercyklar just nu längs med hela Sveriges kustlinje från Haparanda i norr till Smygehuk i söder, sedan vidare upp längs med västkusten för att slutligen nå målet i Strömstad.

"För att verkligen testa att det går bra att även cykla vintertid så vill jag cykla längs med hela Sverige nu i vinter. Det enda som skiljer sig mot cykling på sommaren är egentligen dubbdäck och en riktigt bra belysning. Elcyklarna har utvecklats enormt tekniskt sett och är nu ett fullgott alternativ till bilen", säger Sören och han menar att det cyklas alldeles för lite på vintern i Sverige.

Han har själv gjort sig av med bilen och bytt ut den mot en elcykel.

"Vi kan alla göra en insats för både klimat, hälsa och plånbok genom att ställa bilen och ta cykeln, även på vintern." 

Sören cyklar i samverkan med Naturskyddsföreningen i skolan och förutom cyklingen har resan även temat klimatsmart mat. För att synliggöra problematiken med just matsvinn så kommer han under cyklingen bara äta mat där Bäst-före-datumet redan har passerats. ​I ett genomsnittligt svenskt hushåll slänger man 107 kilo matavfall (fast och flytande) per person och år. Det är nästan två kilo i veckan... Längs med vägen stannar han därför till vid skolor för ett snack om hur man kan käka mer klimatsmart mat. 

Vill man följa Sören kan man göra det här

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextiotre med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!