Lättviktselektriskt från BMC | Bicycling.se
Prylar

Lättviktselektriskt från BMC

27 jun 2018

Schweizarna BMC satsar vidare inom elsegmentet och kommer nu med flera lätta elvarianter på sin Alpenchallenge

Förra året tog BMC sitt första steg in i elvärlden med en elektrifierad version av sitt enduroåk Trailfox och senare även Speedfox. Nu har man tagit med sig lärdomarna därifrån och på pendlarplattformen Alpenchallenge skapat en av de lättaste elcyklarna(med vanlig vevarmsmotor +batteri) som finns på marknaden. 

Med en ram och gaffel helt i kolfiber har man fått till elcyklar med en vikt på mellan 14-15 kilo. Alltså en elcykel som väger lika mycket eller mindre än många andra helt vanliga pendlar- eller damcyklar som finns på våra cykelbanor. 

Alpenchallenge AMP City kommer färdig med skärmar och inbyggd belysning. Finvarianten LTD kommer med Shimano STEPS E-8000 250W motor och den något enklare ONE med STEPS E-6100 250W. Växlar och bromsar är Shimano Metrea eller Deore. 

Alpenchallenge AMP Cross är byggd för lite mer äventyr. Mer grusvänliga däck och Shimano SLX eller XT.

Alla cyklar har BMCs minidämpning i bakgaffeln MTT vilket ger ca 10 mm uppmjukande flex.

Vi har testkört alla nya Alpenchallenge AMP och för ändamålet, alltså cyklar med el, blev vi inget än imponerade. Kruxet med elcyklar har länge varit att tyngden och konstruktionen har gjort att de varit omöjliga att cykla på utan elassistans. Dels blir de väldigt tungkörda när motorn slår av vid maxhastigheten 25 km/h och rädslan för vad sjutton man ska göra när/om batteriet dör har varit överhängande. Med en elhoj som blott väger ca 14 kilo och är styv och responsiv blir historien en helt annan. Vi låg i vissa sträckor och körde utan el i hastigheter på runt 30 km/h. Det är inget mindre än en liten elcykelrevolution. 

 

 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiofyra med siffror i fältet här

Kommentarer


2018-07-03 10:32   mikebike

Fortfarande skittungt, troligen också skitdyrt. Allt för att slippa bli svettig?
Min pendlarcykel väger ungefär 10 kg och den kostade 3500:-

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!