Ledarkrönika: Cykla? Ja, jättehjärna! | Bicycling.se
Cykelkultur

Ledarkrönika: Cykla? Ja, jättehjärna!

20 nov 2016

"Det finns alltså studier som bekräftar det vi redan hade på känn – vi som gillar att svettas. Stillasittandet är inte bara dåligt för den fysiska hälsan; det gör också att du blir lite dum i huvudet."

Okej, jag brände det där rödljuset. Men det fanns ingen i sikte, varken framåt eller bakåt, och jag hade kunnat bli stående där till julafton, eftersom trafikljusen bara reagerar på bilar och inte cyklar.

Då kommer förstås en BMW med en rödsprängd gubbe bakom ratten i full fart från andra hållet. Han ser ut som Donald Trump. Och trots att jag krypkör ute i vägrenen, och det finns mer än en meters marginal för möte, så måste han med en ilsken grimas vrida till ratten mot mig för att skrämmas.

Han lyckas förstås.
För rädd blir jag, och lite ledsen. Däremot orkar jag inte bli arg. Det är nämligen bara några minuter sedan jag tog i så att mjölksyran sprutade ur öronen i backen en bit bort.

Varje person du möter kämpar mot något.
Något du inte vet någonting om.
Så var vänlig. Alltid.

Jag undrar vad den där Trump-figuren i BMW:n kämpar mot. Högt blodtryck, är en gissning. Men jag vet förstås ingenting om honom, även om jag är ganska säker på en sak: han har inte tränat idag.

Den som har fått sin dagliga aktivitetsdos, med utlopp för energi och efterföljande endorfinrus, är nämligen sällan så aggressiv och hätsk. Den som motionerar regelbundet är bättre på att behålla lugnet under stress och tar mer sansade beslut. Allt enligt forskningen som psykiatern Anders Hansen skriver om i sin nya bok Hjärnstark.

Men motion är inte bara stressreducerande – du blir också smartare av att röra på dig. Bara genom att svettas rejält tre gånger i veckan kan delar av hjärnan växa och bli effektivare.

Det måste alltså vara av ren okunskap som arbetsgivare håller anställda stillasittande inomhus hela dagen. Vill de verkligen få ut max av de anställdas kapacitet ska de förstås genast införa en timmes aktivitet per dag på arbetstid (varför inte i dagsljus medelst en snygg och lätt cykel)?

Inte bara för att hålla personalen fysiskt frisk och glad, utan som ren kompetensutveckling och effektivisering av verksamheten. De företag som inte uppmuntrar de anställda att motionera regelbundet kommer snart att bli frånåkta av de som gör det.

Chefredaktören för den här tidningen brukar ibland cykla med en diktafon runt halsen, bara för att snabbt och enkelt kunna dokumentera sina bästa (nåja) tankar och idéer. Alltså de som plötsligt dyker upp när kroppen mår som bäst, för att sedan försvinna lika fort när utomhus byts mot inomhus. Det är ju i rörelse de föds, de där kreativa tankarna och konstruktiva lösningarna.

Och just därför borde fler byta ut sina möten i trista konferensrum mot en promenad i dagsljus. De bästa medarbetarsamtalen jag har haft bestod av en rask 45-minuterspromenad där chefen fick ta anteckningar i huvudet. Vi kom tillbaka till kontoret upprymda och fyllda med nya idéer, och en känsla av att vara på väg åt samma håll.

När skallen står och hackar som ett gammalt 56k-modem ett par timmar efter lunch är det bästa botemedlet att ge sig ut och svettas i friska luften. Mycket bättre än att sitta kvar och slåss mot segheten, och tusen gånger bättre än att bara byta stol och sätta sig i fikarummet för ännu en kopp kaffe och kanelbulle. Ändå är den där fikastunden så mycket mer accepterad, av såväl arbetsgivare som det sociala sammanhanget.

Men det finns alltså studier som bekräftar det vi redan hade på känn – vi som gillar att svettas. Stillasittandet är inte bara dåligt för den fysiska hälsan; det gör också att du blir lite dum i huvudet. Motion gör dig inte bara friskare i kroppen; det bromsar din hjärnas åldrande, har lika hög verkningsgrad som antidepressiva läkemedel, kan lindra PMS-besvär, och gör dig mer kreativ, lösningsorienterad och bättre på att sortera intryck och hejda knäppa impulser.

Så se till att din chef sponsrar din träning med både tid och ekonomi – det kan vara företagets bästa investering.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiosju med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!