Ledarkrönika: Vad smakar din cykel? | Bicycling.se
Cykelkultur

Ledarkrönika: Vad smakar din cykel?

21 dec 2015

Det finns nästan inga dåliga cyklar nuförtiden. Eller jo, det gör det förstås i vissa prisklasser, men från tiotusen kronor och uppåt är det sällan vi hittar något som på riktigt är kass.

Den hårda konkurrensen, den snabba utvecklingen och de låga marginalerna pressar tillverkarna framåt, och den som levererar dåliga grejer åker ut från marknaden, förr eller senare. I de allra flesta fall får kunderna alltså det de betalar för. Ibland mer.  

Och vem är egentligen kunden idag? På den svartvita tiden var nästan alla som höll på med cykelsport tävlingscyklister, eller före detta tävlingscyklister. Då handlade det bara om landsvägscykling för män.

Men kulturen breddades. Tvåhjulsutövarna hittade ut i skog och mark, bland grus, stenar, rötter och håriga branter. Motionärsgruppen växte markant, de kvinnliga cyklisterna blev fler och åldersspannet spretade alltmer. Inte ens cyklisternas plånböcker har längre liknande innehåll. Det som är dyrt för den ena är en spottstyver för den andra.

Ur den en gång så homogena gruppen växte subkulturer fram, som i sin tur blev helt nya målgrupper för branschen. Det som tidigare var svart eller vitt, dyrt eller billigt, rätt eller fel, blev istället en fråga om tycke och smak, individuella förutsättningar och preferenser, syfte och ändamål.

Så, hur kan man då veta vilken cykel som är bäst? Faktum är att det är sällan som vi ens kan enas på redaktionen. För precis som våra läsare är vi individer med olika intressen, önskemål, erfarenheter, förutsättningar, styrkor, svagheter, kroppstyper, hang-ups och drömmar.

Någon gillar mer slaglängd, någon vill ha flackare styrvinkel. Någon prioriterar styvhet och en annan låg vikt. Och skivbromsar – är det verkligen lösningen på allt?

När vi hittar något som är direkt dåligt vill vi naturligtvis berätta det, men i många fler fall slutar det i ett resonemang kring "det beror på". Det beror på allt från din åkstil, din målsättning och din plånbok, till underlaget du cyklar på.

Visst kan labtester göra exakta mätningar på exempelvis styvhet i förhållande till vikt, men vi märker ofta att de siffrorna inte har samma värde när helheten sedan möter kött och blod.

Sammantaget skulle det alltså nästan kännas oseriöst om redaktionen enades om att en enda cykel är den bästa – för alla cyklister. Och därför blir det heller inte relevant att dela ut betyg eller utse testvinnare.

Våra cykeltester har alltmer övergått till att förmedla fakta om cykeln och varumärket, beskriva karaktärsdrag och ringa in tydliga egenskaper, så att du som är köpsugen får veta vad du kan förvänta dig av just den här cykeln. Vi vill berätta i vilket sammanhang vi tycker att cykeln gör sig bäst, hur den beter sig i olika situationer och vilken som är den tilltänkta målgruppen.

Alltså ungefär som en vinrecensent beskriver en flaska vin och vad just den passar till. Om du sedan gillar ett särskilt ursprungsland, faller för en viss etikett, eller om du föredrar torrt, fylligt, bärigt, fruktigt, dyrt eller billigt – det vet ju bara du.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextioett med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!