Malmö får cykelbibliotek | Bicycling.se
Cykelkultur / Pendlar - Vinterhojj

Malmö får cykelbibliotek

27 mar 2015

Cykelköket i Malmö öppnar nu en pröva-på-verksamhet för människor som vill använda cykeln mer i sin vardag. De kallar det för Cykelbiblioteket.

Städer växer, utvecklas och förtätas. Fler människor med fler behov av att transportera sig och sitt gods. Fler som ska dela på stadsrummet och dess gator. Bussar, bilar, tåg och cyklar. Cykeln har all möjlighet att spela en större roll i den moderna staden. Och för dem som vill testa att cykla lite mer och i lite fler ärenden öppnar Cykelköket i Malmö en pröva-på-verksamhet - ett Cykelbibliotek.

– Vi öppnar Cykelbiblioteket för att vi vet att det finns många i Malmö som skulle vilja pendla till jobbet med el-assisterad cykel eller sköta vardagsärenden med en lådcykel. Men som tvekar eftersom det är en rejäl investering och för att man är osäker på hur mycket man till slut kommer att använda den.

Cykelbiblioteket kommer att låna ut el- och lådcyklar i tvåveckorsperioder för att låntagaren ska ha chansen att testa både helg och vardag, och räta ut de frågetecken man har. Orkar man också när det blåser och regnar? Finns det något bra ställe att parkera på? Vad tycker ungarna om att åka låda till träningen? Hur många sköna slantar tjänar jag på att cykla? Och exakt hur stark och vältränad blir jag?

Mellan varje lån servas cyklarna så att de rullar lätt och säkert. Låntagarna kommer också att få delta i en studie med avsikt att kartlägga hur deras transportvanor förändras efter lånet, men också vad som är de största hindren och problemen i malmötrafiken.

– Vår erfarenhet är att den som får prova oftast blir överraskad över hur smidigt och lätt det är att ersätta bil och kollektivtrafik med cykel.

Cykelbiblioteket ska drivas i minst tre år och har sin huvudsakliga finansiering från Trafikverket. Projektet kommer successivt att utvärderas och tjäna som modell för andra städer som vill starta liknande verksamhet.

– Vi har drivit gör-det-själv-verkstaden Cykelköket i Malmö i fyra år och det här är en av de verksamheter vi kommer att utveckla de närmaste åren. Vi brinner för att Malmö ska vara en kreativ, öppen och generös stad och för oss är fysisk mobilitet en förutsättning för social rörlighet. Och här kan cykeln spela en stor roll.

Malmö har flera gånger de senaste åren utsetts till Sveriges bästa cykelstad. En utmärkelse som ställer krav, menar Bertil Björk:
– Ligger man i framkant har man också ett ansvar att ta initiativ, visa vägen och skapa modellerna.

Cykelbiblioteket öppnar i slutet av april, men redan nu tar man emot intresseanmälningar på cykelbiblioteket(a)stpln.se.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextiotvå med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!