Mera lera! | Bicycling.se
Cykelkultur

Mera lera!

  Foto: Matti Rapila Andersson
16 feb 2019

Ledare: Bättre, snabbare, hårdare, längre, mer och oftare. Nyårslöftena har nyligen haglat likt ett tropisk monsunregn. Men knappt något löfte jag hört har handlat om att hen vill ha roligare.

Att man kort och gott bara längtar efter att få njuta mer. Cykling är en prestationssport och det ena ger paradoxalt nog det andra, en bättre och starkare cyklist har oftast roligare och njuter oftast mer. Men samtidigt krävs det, precis som för att cykla, balans. I grunden ligger väl det hos de flesta av oss en närmast barnslig upptäckarlust och nyfikenhet, den många av oss fick när vi tog våra allra första tramptag som barn, den som fick oss att tidigt bli så förälskade i cykling.

Flera av de världsproffs jag träffat under åren har lyft fram just sina första tramptag som något av det bästa i deras liv, eller i alla fall som ett av deras starkaste minnen. När vi blir äldre tar vi det ofta lite längre, vi vill klara Vättern eller Cykelvasan på en viss subtid eller plocka i alla fall någon topp-tio-placering på Strava, och just dessa tävlingsmoment kan vara sanslöst roliga.

Vi är heller inte sena att haka på bollen, eller till och med att driva allt det där framåt. I nästan varje nummer av tidningen bjuder vi på träningstips för att du ska bli en starkare, bättre och snabbare cyklist. Men vi ser även ganska ofta när det gått för långt. Proffs som rasar i tabellerna trots att de på pappret tränat mer än någonsin eller stjärnor som slocknar för att pressen blivit för hård. Träning och högt satta mål kan precis som i övriga livet bidra till stress och i förlängning utbrändhet. Vägen tillbaka kan vara lång, men de som hamnat där berättar ofta att det som hjälpt dem är fokus på just det som är roligast på cykeln och i träningen, det som fick dem att börja cykla från allra första början. Kanske 2019 kan få vara året då vi backar bandet redan innan start och från början fokuserar på just det som är så fantastiskt roligt, att bara få cykla.  

Mest frågetecken just nu
I Göteborg har Länsstyrelsen nu släppt sitt förslag till översyn av reservatbeslutet för Änggårdsbergen. Ett förslag som innehåller en kraftig inskränkning av cyklingen jämfört med i dag. Går förslaget igenom blir cykling endast tillåtet på specifika cykelstigar (företräde cyklister) och gemensamma gång/cykelvägar. I övrigt råder förbud. Görs det rätt kan det faktiskt bli bättre, men även sämre, och det finns många frågetecken. I takt med att cyklingen ökar kommer vi troligtvis få se allt fler av dessa diskussioner och beslut runt om i landet. Och vi tror att cykelsverige snarast bör skaffa sig en konstruktiv handlingsplan för att förekomma förbud, annars riskerar vi att bli överkörda av mer konservativa beslut.    

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttio med siffror i fältet här

Kommentarer


2019-05-31 14:21   P

”Hen”? Vad är detta, en kampanjsida för FI? Skärpning!

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!