Min bästa helg: Emma Johansson | Bicycling.se
Cykelkultur

Min bästa helg: Emma Johansson

5 maj 2017

Emma Johansson är en av Sveriges mest framgångsrika cyklister genom tiderna. När hennes drömmar får vandra fritt blir det nedtonat, avskalat, familjärt och till skogs. En drömhelg långt från klunghets, pallplaceringar och mjölksyra.

”Min partner in crime denna helg är Martin Vestby (make och tränare). Jag har tävlat så mycket på landsväg och även om jag älskar att cykla med Martin, så är just det ofta förknippat med en del hets och lite friktion. Men när vi cyklar mountainbike så blir allt mycket trevligare och att vara i skogen öppnar upp för helt andra upplevelser. Jag är inte ens säker på att man kan cykla den på riktigt, men eftersom det är min drömhelg så både kan och får man cykla Höga kusten-leden, utan att behöva gå av cykeln allt för mycket. Jag kommer ju därifrån och min hemklubb är Härnösand, men trots det har jag inte varit så mycket ute vid just Höga kusten.

Det blir inget fokus på träning utan på upplevelsen och livsnjutningen. Just mountainbike tar mig bort från att jag kört så seriöst det senaste åtta åren – jag älskar ju fortfarande att cykla, men det är lättare att göra detta till en njutningstur, slippa spurterna mellan vägskyltarna och istället njuta av att inte veta vad som kommer bakom nästa gran. Vi slipper helst skrämma livet ur folk när vi kommer där på stigen, så är det inte heller jättemycket folk på leden just denna helg.  

Normalt så startar folk i söder och cyklar upp mot Ö-vik, men jag vill göra tvärtom och starta i Ö-vik. Pappa kör ut oss tidigt på morgonen och vi börjar med att cykla ner mot Svedje, Sandlågan och Köpmanholmen. Dit är det cirka 30 kilometer och läge för en liten paus, så vi inte går tomma. Vi laddar med medhavd matsäck som är fylld med pappas nybakade surdegs-ostsmörgåsar, svartvinbärsaft och kaffe.

Sen kör vi vidare söderut förbi Näske och Käl ner till Skuleberget. Pigga som vi är, denna drömhelg, så ställer vi cyklarna på nån trygg plats och bestiger Skuleberget. I den bästa av världar ser vi solnedgången från toppen, så det kanske inte är riktigt högsommar utan snarare nån gång på vårkanten. Vi cyklar sen de sista kilometerna från Skuleberget till Docksta där vi tar in på bed and breakfast Villa Orrbacken, lyxar till det med hemkörd pizza från Kustgrillen och njuter av den öppna spisen i den gemensamma loungen. Just denna helg är vädret fint och det är torrt i skogen – packningen är därför minimal och i min drömvärld så ligger det till och med en skön pyjamas där och väntar på mig.

Självklart startar vi söndagen med en fantastisk frukostbuffe. Sen blir det tidig avfärd och 45 kilometer ner mot Gavik via Ullånger och Lappudden. Vid ett av dessa stopp står, just denna helg, några barn och steker våfflor för att få in pengar till klassresan. Frasiga våfflor med hjortronsylt och vispgrädde, perfekt laddning för de sista 33 kilometerna som tar oss ner förbi Fjärdbotten och Lovvik till Hornöberget. Där är det egentligen mål där vid Hotell Höga kusten som har spa och annat skönt. Men vi väljer att istället blir upphämtade med en båt och smyger iväg ut till ön Rossön i Norafjärden. Lillbrorsans tjej har nämligen en sommarstuga där som vi aldrig ens lyckats besöka, så att få socialisera lite med dem skulle vara pricken över i:et. När vi kommer fram ligger det några läckra älgköttsbitar på grillen och ölen är väl kyld! Det är min drömhelg!”

Min bästa helg: Roberto Vacchi

Min bästa helg: Marika Wagner

Min bästa helg: Jon Bokrantz

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tretton med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!