Min bästa helg - Lasse Strand | Bicycling.se
Cykelkultur

Min bästa helg - Lasse Strand

27 jan 2018

Långloppsgeneralen Lasse Strand är betydligt mer känd genom det han gör för cykeln, än på cykeln. När han själv drömmer sig bort på cykeln går det i något makligare och mer njutbar takt än under en långloppstävling.

”Allt börjar i Helsingborg där den första delen av Kattegattleden fram till Höganäs bjuder på en vacker tur längs kusten med en fantastisk utsikt över Öresund. Efter en tidig start på fredag genom Helsingborgs storstadsmiljö cyklar vi förbi Norra Hamnen och Gröningen med dess bad och uteserveringar men även historiska platser som Sofiero slott med sin fantastiska slottsträdgård. Längs med leden passeras små fiskeläger och småbåtshamnar som Domsten och Viken.

Vi fortsätter via det vackra klipplandskapet på Kullahalvön. Då odling och jordbruk är en viktig del i denna region finns det gott om gårdsbutiker, fin mat och faktiskt vinodlingar. Längst ut på Kullahalvön ligger naturreservatet Kullaberg. Området erbjuder en mängd aktiviteter, som vandring och klättring på klipporna, med en högsta punkt 187 meter över havet. Lunch blir det på Ellens Kafé i Ransvik. Nästa stop är den 500 år gamla staden Ängelholm. Längs sträckan passeras flera fina stränder och pittoreska hamnar. Har vi tur ser vi både säl och tumlare. En annan kaféjuvel i området är anrika Flickorna Lundgren.

Från Ängelholm fortsätter sen Kattegattleden längs med kusten till Vejbystrand och det bjuds på öppna strandängar. Är man hungrig ligger det en fin hamnkrog i Torekovs hamn. Efter en hisnande färd utför åsen avslutas etappen i Båstad, väl där bor vi i stugor vid Båstad sport center och njuter av sensommarsolen som sänker sig ned över havet.

På lördag fortsätter vi på en underbar och lättcyklad sträcka till Hemmeslöv. Gör ett stopp för att blicka tillbaka mot Hallandsåsen och Skåne innan det halländska landskapet börjar breda ut sig. Sen trampar vi parallellt med några av Sveriges längsta sandstränder vid badorterna Skummeslövstrand och Mellbystrand. I slutet av Mellbystrand cyklar vi igenom Hökafältets naturreservat och tallskog, där finns sen en fin utsiktsplats där ån Lagan möter havet. Vi rundar av cykellördagen vid Halmstads slott.

På söndag fortsätter cyklingen mot en av västkustens mest älskade stränder; Tylösand. Kanske att det blir lunch på Restaurang Salt. Tylösand följs av Frösakull, Ringenäs och Vilshärads stränder innan leden svänger österut för att ansluta till Kustvägen. Vi passerar flera vackra naturreservat både före och efter den charmiga byn Steninge. Efter Steninge blir det cykling utmed Kustvägen en liten bit. Som utsikt har vi det karga stenlandskapet och det blir fikapaus på Plätteriet vid Steninge Vandrarhem. Havet, öppna landskap, natursköna och fågelrika naturreservat, trevliga små gårdsbutiker och mycket mer summerar denna sköna sträcka.

Vi passerar Falkenberg som är en av de äldsta av Hallands medeltida städer. Sedan fortsätter turen längs med havet genom det öppna landskapet. Ryktet säger att det var här någonstans som Ulf Lundell blev inspirerad till låtraderna ”Jag trivs bäst i öppna landskap, nära havet vill jag bo…”

När vi närmar oss Varberg, som är resans slutmål, passerar vi Apelviken. En av Sveriges mesta surfstränder. Snart når vi på Strandpromenaden och Varbergs fästning tornar upp sig. Vi svänger in i Societetsparken och tar en välförtjänt paus i skuggan av de lummiga träden. I samma park är det målgång för Bockstenturen, ett av årets långlopp. I Varberg bor vi bra och väldigt trevligt på hotell Gästis eller Hotell Havanna

Ett besök på Fästningen är förresten obligatoriskt när man är i Varberg. Sen på måndag morgon är det bara att hoppa på Öresundståget, som man faktiskt får ha cykel på, tillbaka ner till Helsingborg”

Andra drömhelger på cykeln

Jennie Stenerhags drömcykelhelg - Utför i Åre

Min bästa helg: Bernt Johansson

Min bästa helg: Emma Johansson

Min bästa helg: Roberto Vacchi

Min bästa helg: Marika Wagner

Min bästa helg: Jon Bokrantz

Min bästa helg - Johan Mölleborn

Katja "Cykelkatten" Fedorovas drömhelg

 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nitton med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!