Monarken - redskapet som cyklister älskar att hata | Bicycling.se
Cykelkultur

Monarken - redskapet som cyklister älskar att hata

28 feb 2016

Du känner säkert igen den – vit med blå text. Alla vi frågar säger att den är tråkig, men vi vet att många egentligen är hemligt förälskade i den. Det här är den svenska doldisen bakom flertalet VM-guld och OS-medaljer:

Ergometercykeln har länge spelat en viktig roll för svenska cyklisters framgång. När vi frågade cyklister som har använt ergometern mycket i sin träning väntade vi oss en del äckliga historier om saker som hänt när någon tagit i för mycket, eller passionerade utläggningar om den allmänna hatkärleken till redskapet som i så många år fostrat svenska elitcyklister.

Men de som svarade var faktiskt väldigt försiktiga. Monarken är bra och allt har gått som det skulle. Alltid. Hade vi kanske förväntat oss en för rolig berättelse? Det är trots allt ett medicinskt mätinstrument som också kan användas till träning. Hur kul kan det bli?

– Det är svårt med roliga anekdoter från Monark-passen då de tenderar att vara likadana
varje gång. Jag ska faktiskt ner i källaren och avverka ett pass nu. Så kortfattat berättar
Henrik Öijer, elitcyklist, storbloggare och trogen monarkare.

Och kanske är det just det som är tjusningen med Monarken. Det blir likadant varje gång – förutsägbart, exakt och uppriktigt.

PENDELERGOMETER ELLER VIKTKORG
Utifrån att ett kilo alltid väger lika mycket har Monark standardiserat motståndet på sina
ergometercyklar. De flesta modeller är byggda kring principen med en pendel som flyttas av friktionen som uppstår mellan cykelns svänghjul och en rem som drar i pendeln. Även om friktionen på bandet förändras kommer det att behövas samma mängd energi för att lyfta pendeln till en viss nivå.

Därför får cyklister som använder en Monark ergometer väldigt exakta värden på sin dagsform. Om det är denna exakthet eller kanske den institutionella och aningen medicinska känslan en Monark förmedlar som gör den så populär är svårt att svara på. Något som däremot är lätt att svara på är hur effektiv den är. Nästan alla svenska elitcyklister i modern tid har haft eller har en relation till ergometercykeln, eller testcykeln som den ofta kallas.


Vill du läsa hela den här artikeln?

Det här är början av en artikel från Bicycling nummer 2 2016.
Du kan läsa hela artikeln och tidningen digitalt genom följande:

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtiosex med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!