Tisdagsmys: Mountainbikes vi minns | Bicycling.se
Cykelkultur

Tisdagsmys: Mountainbikes vi minns

28 maj 2013

En mountainbike utan dämpning är en kuriositet numera. En gång i tiden såg alla terrängcyklar ut som denna finlemmade elegant med ramrör som blyertspennor. Namn? FatChance Yo Eddy!

Cykelsvetsaren Chris Chance tillverkade traditionella landsvägsramar när mountainbike började bli stort i USA på 1980-talet. Som många rambyggare tog han chansen att bredda sitt modellprogram och inkludera mountainbikes. Snabbt blev mountainbikeramarna från Fat City Cycles storsäljare och namnet Fat City Cycles byttes ut mot Fat Chance.

                 FatChance-maskoten och Chris Kings styrlagerklassiker pryder styrröret. 

Chris Chance var enligt många ett geni som skapade fantastiskt snygga och sköna cyklar. Ramarna konstruerades för den amerikanska östkusten, terräng som påminner om den svenska. I Sverige såldes också ett fåtal cyklar till kräsna cykelkonnässörer. Stål från True Temper var det vanligaste rammaterial som Fat Cityramar byggdes i, men även titanium användes till de lite dyrare ramarna. Chris Chance har idag slutat med ramsvetsandet, men det fi nns fortfarande ett gäng cyklister som anser att ramarna som byggdes i Massachusetts är det bästa som byggts.

                  Vart Yo Eddy! tillverkades framgår av denna ormbeprydda ramdekal...

Detta är en svenskägd och ovanligt välbehållen Yo Eddy. Notera de för märket typiska avsluten på sadel- och kedjestagen. ”Bullet Stays” kallades den snygga rundningen av röret. Alla smådetaljer är genomarbetade till perfektion, vilket säkert var en av anledningarna till legendstatusen.

                       FatChance grundare Chris Chance signatur på kedjestaget. 

Men kanske också en anledning till att det var svårt att få företaget att bli lönsamt. Chris sålde företaget till Serotta i mitten av nittiotalet. Den sista cykeln som byggdes av Fat Chance svetsades ihop tidigt år 2000. Under ett par år hade beställningarna minskat och till slut var det dags att lägga ner tillverkningen av Fat Chance-ramar.

                             En hög med Fat-goodies från när det begav sig...


Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugosju med siffror i fältet här

Kommentarer


2013-05-28 08:25   Pelle

Mycket vacker cykel. Saknade min egen Miyata Terrarunner så pass mycket att jag köpte mig en Surly Ogre bara för att få känna på känsla igen. Och det är något visst med odämpat, inte snabbast men roligt. Desutom minskar servicebehoven.

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!