MTB-eliten gör upp om mästartröjan | Bicycling.se
MTB / XC

MTB-eliten gör upp om mästartröjan

10 sep 2016

På söndag, 11 september, går SM i långlopp i Ånnaboda, två mil väster om Örebro. Här samlas den svenska eliten för att göra upp om den åtråvärda mästartröjan i den mest uthållighetskrävande disciplinen inom MTB.

I herrklassen är tre av favoriterna Calle Friberg, Järfälla CK, Emil Lindgren, Serneke Allebike CK och Matthias Wengelin från arrangörsklubben, Almby IK, som dessutom har fördelen av att köra på hemmaplan.
I damklassen är den regerande mästarinnen,Jennie Stenerhag, Falu CK, en storfavorit, men Linn Gustafzzon, Borlänge CK kan komma att vara en stark motståndare.

Nytt för i år är att dameliten startar i ett eget startfält, 45 minuter före herrarna. Starten för damelit är klockan 10:15 och herrelit klockan 11.00.

Marathon-SM erbjuder högklassig racing i fantastisk terräng och genomförs i samband med Bergslagsloppet – en långloppstävling för elit och motionärer som arrangeras för fjärde året i rad av idrottsföreningen Almby IK. SM-banan är 76 kilometer lång och kuperad med en banprofil på cirka 1 300 höjdmeter.

Starten sker som vid förra årets marathon-SM nere vid Södra storstenshöjden. Efter startbacken upp till Ånnaboda följer SM-banan samma sträckning som för Bergslagsloppet, men med en extrasväng på första loopen av Bergslagsloppet.

MTB XCM är en blandning av cross country och landsväg, där cyklisterna kan dra nytta av varandra. Till skillnad från övriga MTB-discipliner innebär XCM-loppen lite fler taktikinslag, liknande landsväg, för att köra till sig en seger. Det är inte bara att gasa på som i kortare lopp.

Svenska mästerskapen arrangeras i klasserna: herrelit, dam elit (från 17 år), herrjunior, H 30, H 40, H 50 samt D 30, D 40 och D 50.

Mer information om Bergslagsloppet och Marathon-SM

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sexton med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!