MTB-VM i Nove Mesto – här är programmet | Bicycling.se
MTB / XC

MTB-VM i Nove Mesto – här är programmet

29 jun 2016

29 juni - 3 juli går VM i cross country (XCO), stafett (XCR) och sprint (XCE) i Tjeckien. Sverige ställer upp med tio blågula cyklister.

Jenny Rissveds, Falu CK, ska försvara sitt VM-brons från 2015 och kan i år även ta ädlare medalj. Jenny är i toppform och har påbörjat sin laddning inför OS i Rio, där hon ingår i truppen som Sveriges representant inom MTB.

Alexandra Engen, tidigare VM-guldmedaljör, är på banan igen och satsar förutom på XCO-loppet återigen på sprint i årets VM.

EM-guldmedaljören Emil Linde, Gävle CA, och bronsmannen Martin Setterberg, IF Hallby SOK, är på plats för att ge allt. Det återstår att se hur de står sig i konkurrensen utan det enorma publikstödet som de fick i Huskvarna.

Ida Jansson, Falu CK, som missade EM på grund av en skada, är tillbaka med besked genom att vinna en tysk cuptävling i Heubach nyligen. Ida kom som förstaårsjunior på fjärde plats på VM och har stora chanser att förbättra resultatet i år.

I truppen ingår även elitcyklisterna Matthias Wengelin, Almby IK, och Johan Widén, CK Natén Säter, samt juniorerna Emil Hedlund, OK Hammaren, och Jack Kok, Södertälje CK.
 

Programmet
Mountainbike-disciplinen cross country (XC), är den vanligaste inom MTB och har olympisk status sedan 1996. Disciplinen handlar om att köra på stigar, upp och ner med tekniska hinder som hopp, drop och stenkistor.

Värdstaden Nove Mesto i södra Tjeckien har uppmärksammat det växande intresset för mountainbike och står som arrangör av VM 29 juni – 3 juli 2016. Staden har gjort sig känd som vintersportort, med bland annat ett antal internationella cuper och mästerskap inom skidskytte.

Dag för dag på VM 2016

Onsdag 29 juni
XCE (sprint – cross country eliminator)

Deltar: Alexandra Engen, Emil Linde, Martin Setterberg, Ida Jansson, Matthias Wengelin och Johan Widén. Finalen går kl. 18.00-20.00.

Definitivt den mest intensiva grenen under mästerskapet när det handlar om att under 1,5-2 minuter gå på max. Banan i Nove Mesto är 1 070 meter lång, men med tekniska svårigheter. Det inleds med individuell tidskvalificering som sedan leder till elimineringsstadiet, där åkare kör fyra åt gången varpå de två bästa går vidare till nästa omgång. Sprinten liknar skidåkningens sprintupplägg. Räkna med att cyklisterna kommer att kroka i varandra och tränga varandra på banan i den intensiva tävlingen.

Torsdag 30 juni
XCR (stafett – cross country team relay)

De nationella lagen får bestå av en herrelit, en dam, en U23 och en junior. Varje åkare kör ett varv och växlar som vid en friidrottsstafett. För Sverige tävlar Emil Lindgren, Jenny Rissveds, Emil Linde och Emil Hedlund. Stafetten startar kl ockan 18.00 och tar cirka en timme.

Fredag 1 juli
XCO (cross country olympic)

Start Dam Junior kl. 15.00. (Ida Jansson)
Start Herr Junior kl. 17.00. (Emil Hedlund, Jack Kok)

Lördag 2 juli
XCO (cross country olympic)
Start Herr U23, kl. 11.00. (Martin Setterberg, Emil Linde)
Start Dam Elit, kl. 15.00. (Alexandra Engen)

Söndag 3 juli 
XCO (cross country olympic)
Start Dam U23, start 11.00. (Jenny Rissveds)
Start Herr Elit kl. 15.00. (Emil Lindgren)

XCO är den enda grenen som går under OS. Tävlingen består av 6-8 varv på en varvbana som är 3-5 kilometer lång (i Nove Mesto är den 4,1 kilometer) och kräver mycket av cyklisterna tekniskt, konditionsmässigt och förmåga både nedför och uppför. Antalet varv bestäms innan och bygger på en totaltid som ska ligga mellan 90 och 105 minuter. Alla (i en klass) startar samtidigt uppställda beroende på sina rankingpoäng.

Till banbeskrivningarna

Landslaget på VM 2016

Jenny Rissveds, U23 (XCO, XCR)
Alexandra Engen, Elit (XCO, XCE)
Emil Lindgren, Elit (XCO, XCR)
Matthias Wengelin, Elit (XCE)
Johan Widén, Elit (XCE)
Emil Linde, U23 (XCO, XCE, XCR)
Martin Setterberg, U23 (XCO, XCE
Ida Jansson, Junior (XCO, XCE)
Emil Hedlund, Junior (XCO, XCR)
Jack Kok, Junior (XCO)

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttio med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!