När allt hänger ihop | Bicycling.se
Prylar

När allt hänger ihop

20 nov 2017

Cykling 2.0 - En helt egen träningscoach, kartläsare och ögon i nacken

Sponsrat innehåll

Precis som våra i liv övrigt har blivit allt mer digitala och sammankopplade gäller samma sak nu cyklingen. Visst har vi länge haft cykeldatorer, wattmätare och fina lampor. Men nu är allt både mycket smartare och sammankopplat, så det bli lättare att få ut mer nytta av prylarna och tekniken. Tillsammans tar Garmins nya topptrio Edge 1030, Vector 3/3S och Varialamporna allt till en väldigt futuristisk men högst verklig nivå. Allt för att du ska kunna cykla säkrare och bättre.

Säkrare? När du kopplar ihop Varialamporna med den ljusavkännande Edgedatorn kalibreras ljuset efter din hastighet. Kör du snabbt hamnar ljuset längre fram där du behöver det. Möter du trafik bländar lampan ner. Dessutom har Varia en radar som varnar dig för bilar och lastbilar som börjar närma sig bakifrån. Går det undan och om du kör på en okänd stig eller väg så kan Edge 1030 varna för kommande skarpa svängar. Med funktionen live track via mobilen kan du dessutom dela med dig av din position och data i realtid, så den där vännen som är sen eller ska ansluta längre fram lättare kan hitta dig och vet vilket tempo som gäller för dagen. Skulle olyckan vara framme skickar en inbyggd funktion din exakta position till dina nödkontakter.

"När du köper en Garmin så får du del av vårt tekniska eco-system med sammankopplade produkter och app. De flesta av våra produkter är nämligen sammankopplade och kommunicerar med varandra. Vi ser det som en del av vårt uppdrag att utmana genom att leverera tekniska produkter som kan vara en hävstång för så väl den intresserade motionären som träningsentusiasten och elitutövare", säger Marcus Bjärneroth, nordisk marknadsdirektör på Garmin

Marcus Bjärneroth, Garmin

Bättre? Med hjälp av höjdsensorer berättar Edge 1030 inte bara hur snabbt och långt du cyklat utan även hur många höjdmeter du fått ihop, tillsammans med effektsensorerna i nya omdesignade Vectorpedalerna får du reda på hur mycket energi du bränner på varje segment. Något som hjälper dig ligga på en bättre nivå under dina pass och kan ge dig data om du tränar för hårt, för lite, eller hjälpa dig analysera om du sitter rätt på din cykel. 

Lisa Nordén, hur tränar du med wattmätare?

”När jag kör, både på träning och tävling, har jag alltid olika wattdata direkt på displayen på min Edge vilket gör att jag har väldigt god koll på att jag ligger rätt till under passet. Så fort ett pass är avklarat laddas det upp via telefonen och min tränare får en notifikation om att passet är klart.

Inför tävlingar brukar vi sätta upp lite olika ramar för var jag bör ligga och vad mitt “target watt” bör vara. Under Tempo-SM satt jag hela tiden och hade koll vad jag tryckte, hur jag låg till snittmässigt och när jag kunde öka. Ju längre loppet är desto viktigare blir det. Jag körde en halv Ironman på Mallorca i våras och då är det 90km tempo som gäller. Det var alltså 90km “stirra på Garmin” som gällde.

Att ha koll på mina watt har blivit
 ett bra och precist verktyg. Då
 jag får exakta siffror på den totala belastningen för dagen och över tid får jag även bra koll på hur jag har utvecklats under året, vilket med min utökade temposatsning har varit väldigt kul. Trots mina ganska så många år i sporten händer det fortfarande saker"

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiotvå med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!