När det tar slut | Bicycling.se
Cykelkultur

När det tar slut

12 feb 2017

KRÖNIKA. Ni vet hur det är. Sorgligt. Men ibland funkar det bara inte och man måste släppa taget. Man måste ge upp. Jag brukar lägga fram det rejält fegt. Ja, jag vet, men jag kan inte bättre.

Jag brukar säga: ”Det är inte du, det är jag”. ”It's not you, it's me”. Och det är just de orden som börjar ringa i huvudet på mig efter flera veckors idoga försök att lappa ihop. Att komma vidare. Att få det att funka. Är det kanske mig det är fel på? Är det jag? Jag har ju testat allt. Jag har i förtvivlan ringt mina närmaste vänner mitt i natten. Jag har hängt på internetforum. Jag har bönat och bett om råd från vilt främmande människor. Jag har ägnat timmar, dagar och veckor åt krångliga tips. Jag har powersurfat på Youtube i jakt på instruktiva filmer som välmenande människor lagt upp i ämnet. Jag har till och med konsulterat de främsta experterna på ett multinationellt företag i Kalifornien. Alltså världens i detta ämne absoluta elit. På forskarnivå. Men jag fick det ändå aldrig att lyfta riktigt.
Speciellt mycket kontakt hade jag med Greg. Nätterna igenom, svensk tid, vred han och vände på mina problem. Följande morgon gick jag upp, slog direkt upp laptopen, öppnade mailen och gick igenom hans noggranna instruktioner. Han pratade mycket om att starta om. Att verkligen, helt utan förutfattade meningar, bara släcka ner och ge det en chans till. En rejäl nystart kan göra underverk. Men då måste man verkligen avsluta på ett kompromisslöst sätt. Det gäller att se motpartens goda sidor och ha överseende med det dåliga. Låt inga småsaker ligga och skvalpa, det kan förstöra stämningen. Totalt. Det kan krascha hela systemet faktiskt. Vilket faktiskt hände flera gånger när jag försökte starta igen. Och så ville han att jag skulle koncentrera mig på en. Att ha flera på gång samtidigt kunde definitivt förstöra allt i det långa loppet. Så visst, jag stängde ner alla onödiga perifera. Jag renodlade och satsade allt krut på en. Men lik förbannat ville det sig inte. Jag kände mer och mer hur vi gled isär. Dessutom var det flera av mina kompisar som fick det att funka, vilket sänkte mitt självförtroende totalt.

Ja, jag pratar förstås om mitt förhållande till Zwift, den totalhypade appen som ger dig möjlighet att inomhuscykla ut i cyberrymden med folk från hela världen. Med finesser som realistiska simuleringar av att ligga på rulle, cykla uppför, cykla utför, tävla mot och med andra som sitter och trampar i Peking, Toronto, Hästveda och Långtbortistan. Ja, det handlar om att ta inomhuscyklingen till 2017, helt enkelt. Jag lade nästan stört mycket tid och energi på att komma igång med min inomhuscykling en gång för alla. Men det var som ett riktigt hopplöst förhållande där man till slut är tvungen att bestämma sig för att gå vidare. Greg, på Zwifts huvudkontor i Kalifornien, och jag brevväxlade dagligen i flera veckor. Jag försökte verkligen allt. Kalibrerade min smarta Wahoo kickr. Startade om. Igen. Avinstallerade. Installerade. Om och om igen. Men inget funkade. Jag var förtvivlad. Greg var förvirrad. Till slut gav jag upp.

Jag skrev till Greg: ”It's not you, it's me”.

Han tog det inte så bra. Han ville att vi skulle försöka igen. Mån om ryktet i Sverige såklart. Så jag bestämde mig för att göra ett sista försök. Greg hade skrivit en sista motbjudande lång instruktion där han minutiöst bad mig om än det ena, än det andra. Jag orkade inte följa hans tips exakt. Jag ville bara få det överstökat och gå vidare. Det funkade ju uppenbarligen inte. På grund av en ingivelse tar jag denna gång frugans laptop. Installerar en gång. Försöker en gång. Och Zwift funkar perfekt. Det är nåt inom mig som går sönder. Jag är glad men samtidigt besviken på att jag inte kommer att kunna köra Zwift så ofta i och med att frugan vill ha sin dator. Visst var det någon slags seger, men också ett nederlag.

Jag skriver till Greg igen. ”It's not you, it's my computer.”

Men det är för sent. Greg har gått vidare.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettionio med siffror i fältet här

Kommentarer


2017-03-17 09:41   Niclas Sjögren

Kent, det där var det snällaste jag hört sen jag konfirmerades. Tack. Martin, jag var med i gruppen och fick en massa hjälp. Ni gör ett kanonjobb för inomhuscyklingen i Sverige. Och nästa vinter ska jag bli en bättre människa.

 

2017-02-17 20:57   Kent Ackholt

Fan, du är helt genial i dit skrivande, du har just övertygat mig om att aldrig köpa en trainer, jag tar nästa runda😍

 

2017-02-17 08:09   Martin Bjorgvik

Hej Niclas
Behöver mer hjälp eller bara vill ha mer inspiration så hoppa med i den svenska Zwift gruppen. Vi är idagsläget över 1700 svenska Zwifters

https://www.facebook.com/groups/SwedishZwiftriders/

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!