När knoppen brister | Bicycling.se
Cykelkultur

När knoppen brister

5 maj 2018

Krönika: Ett av mina favorittecken på att en ny säsong håller på att ta form är alla nya lag som ploppar upp, främst då på den nationella cykelscenen – men även internationellt.

*Bilden är från när jag körde transalp 2008. 

Oväntade samarbeten och ambitiösa satsningar gläder mig, och hemma på kammaren sitter jag och funderar på vilka som kommer att ha något att säga till om när mållinjen närmar sig. Stora lag är inte riktigt lika spännande, men visst blev jag glad när Kim Magnusson tog plats i EF Education First-Drapac. Lite extra glad av att man med lite fantasi – utan att förringa hans övriga insatser – kunde knyta kontraktet till hans insats på VM i Bergen. Förresten: Kan vi inte här och nu, redan på åttonde raden, enas om att inte använda hela namnet när vi pratar om EF-Drapac?

Men som sagt, lokala satsningar tycker jag om så att jag nästan skäms för det. Speciellt innan våren kommit igång på allvar. Ambitiösa projekt i H40 med snygga kläder, stor optimism och bra självförtroende eller en ny satsning som till exempel Team She Rides. Om såna nyheter läser jag allt jag kan hitta.

Det nya svenska laget jag gillar mest just nu är sprunget ur den löst sammansatta men sammansvetsade grupperingen She Rides som är ett community för tjejer som cyklar, eller egentligen för alla som cyklar och tycker att alla ska få vara med och cykla. 

När säsongen väl har kört i gång är jag inte lika intresserad av vad som hänt med lagsatsningarna, men visst kollar jag in resultatlistorna. Den tid jag har att lägga på cykelrelaterat går dock mest till egna tramptag och att titta på stora internationella tävlingar.

En cyklist som jag följt sen han precis hade fyllt moppe är Emil Lindgren som cyklar för Serneke-Allebike, ett lag som 2017 effektivt visade att det går att cykla som ett lag även inom mountainbike. Emil kunde 2017 ha fått sin post eftersänd till prispallen utan att missa ett endaste brev, så vad han hittar på kommer jag fortsatt hålla koll på under året. Just Serneke/Allebike/Emil har till i år även startat en rolig ungdomssatsning och kommer i en slags stipendieform, kombinerat med mentorskap, ge stöd åt unga och lovande cyklister.

Det jag egentligen gillar med alla nya satsningar som presenteras under vintern är den optimism som så tidigt på året kan nå snudd på overkliga nivåer. I den optimismen kan jag känna igen mig själv, och hur mina egna förväntningar och tron på min egen förmåga ännu inte korrigerats av verkligheten.

Själv börjar jag bli bekväm med att helt sakna sportsliga ambitioner, och kommer inom kort att komma ut som motionär. Vätternrundan som jag lovat heligt att aldrig köra så länge det inte är gemensam start dagtid börjar nästan kännas lockande. Då helst i en tidig startgrupp, så att man får cykla så mycket natt som möjligt och i teorin har en chans att vara första cyklist över mållinjen. Men det kanske inte var så man skulle tänka på ett motionslopp? Förlåt, jag lär mig fortfarande.

Min hemmabyggda ram är så gott som klar och den ska snart monteras. Sen är det bara att se över olycksfallsförsäkringen och rulla ut på första provturen. Efter många sömnlösa nätter valde jag att löda fast fästet för bakbromsen så att man kan använda bromsar med utrymme för större däck. 30 millimeter och skärmar ska nog inte vara några problem.

Mitt nästa projekt blir att bygga en mountainbike att ta med till Gotland och lämna där, i Slite som är nästgårds för mig sommartid finns nu en bikepark med 20 mil stig. Det är högst troligt att ni kommer få läsa mer om den ambitiösa satsningen i framtiden.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttioåtta med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!