Natalie Eklund – en svensk pionjär inom e-racing | Bicycling.se
Landsväg / Profiler

Natalie Eklund – en svensk pionjär inom e-racing

  Foto: Hans Berggren
8 apr 2019

Canyon ZCC är ett nytt proffslag som kommer tävla på cykel inom e-sport. En av lagmedlemmarna är 27-åriga Natalie Eklund från Stockholm. Vi tog ett snack med Rhys Howell på Canyon som är ansvarig för satsningen.

För det första, vad är Canyon ZCC?
– Vi är ett team på fem killar och fem tjejer som uteslutande kommer tävla online, på plattformar som Zwift. Visst har folk tävlat så här tidigare, men nu blir det på en annan och mer proffsig nivå.

 Men vem är då Natalie Eklund?
– För oss på Canyon är hon ingen främling, hon var ju med redan förra året i Skoda Cykling Team. Vi har alltid förstått att hon är en stjärna på cykel, men det var hennes prestationer i Zwift Academy som gjorde att vi insåg precis hur vass hon var på trainern. Även om Zwift är relativt likt riktiga tävlingar som koncept är det både annorlunda och tuffare i verkligheten. Nästan alla i teamet har förresten varit semifinalister i Zwift Academy.

Men hur går tävlingarna till, om man nu ska köra som lag?
– Det finns en myriad av tävlingar att välja ifrån, och vi kommer välja tävlingar eller serier med omsorg. Det finns en flerveckorsserie på gång, ”Community league”, och vi har ambitionerna att jaga den titeln. Sen kommer delar ur laget även satsa på Zwifts nya “Super league” Vårt lag har redan visat flera “riktiga” cyklister var skåpet ska stå.  Det coola med e-racing är att laget inte ens behöver vara i samma rum, eller ens I samma land. Vi har lagmedlemmar från Belgien, England, Tyskland, Holland, Wales och ända från Nya Zeeland. När de tävlar har de precis om i verkligheten en radio och någon som ger feedback under tävlingens gång. Vill man kolla på ett rejs så kan man göra det på ”Zwift Community Live”.

Canyon är ju lite tidigt ute med att starta ett lag här, varför då?
– Jag tävlar själv på Zwift sen drygt tre år tillbaka, från början var det inte så uppstyrt. Men dessa första tävlingar fick mig att fatta vart det var på väg och att det skulle bli något stort. Spola fram till i dag, tre år senare, och visst är det en bit kvar till det blir mainstream, men jag tror att det är närmre än vad folk tror. Vi ser redan en massa proffs använda Zwift för träningar och även tävlingar. Så att vara först ute ger oss ju möjligheter att testa och finslipa saker innan det blir skarpt läge. Jag är övertygad om att alla stora märken snart kommer investera i e-racing. Vi ser redan livesändningar och stora prispengar, och jag är övertygad om att vi inom de kommande fem åren kommer se avlönade proffs som tävlar inomhus.

Natalie Eklunds lagmedlemmar:

Eva Buchholz (GER), Laura van Regenmortel (NLD) och Siri Hildonen (NOR).

Herrlaget: Steve Young (GBR) James Phillips (WAL), Lionel Vujasin (BEL), Philipp Diegner (GER).

 

 

 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugotvå med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!