Nio vassa vintertips | Bicycling.se
Prylar

Nio vassa vintertips

21 nov 2019

9 av oss beprövade tips inför vinterns långa hårda utmaning för er som cyklar året runt i Sverige.

• Tejpa igen lufthålen på dina skor. Även om du kör med skoöverdrag kan det var klokt att tejpa igen eventuella ventilationshål i sulan på skon. Sätt även en tejpbit under innersulan, över hålet för SPD-klossarna.

• Klä dig i lager-på-lager även när det gäller fötter och händer, till exempel en tunn ullhandske under en lite tjockare.

• Isolerade cykelflaskor är lätta och förvånansvärt effektiva. De håller inte värmen lika bra som en riktig termosflaska, men är bra mycket mer praktiska. Är det å andra sidan riktigt snorkallt kan det vara läge för just riktiga termosflaskor. För att dessa ska sitta fast i flaskstället kan det hjälpa att linda in dem i lite gaffatejp.

• Saknar du ovanstående, då sänker lite salt eller elektrolyter i vattnet fryspunkten något hack. Särskilt om du tar med dig ljummet eller halvvarmt vatten med dig vid start.

• Håll dig till plattare rundor, då slipper du bli varm/svettig uppför för att sen frysa i utförslöporna.

• Kör du vätskerygga och tycker att slangisoleringen inte riktigt gör sitt jobb? Varje gång du dricker, blås tillbaka vätskan in i blåsan, då finns det mindre eller inget vatten i slangen och munstycket som
kan frysa. Tänk även på att vissa munstycken är bättre än andra när det är frysgrader.

• Har du fortfarande en 26-tummare som står och skräpar som du inte vet vad du ska göra av? Har den skivbromsar kan du bygga om hojen till en vettig vinterhoj genom att helt enkelt byta ut hjulen mot cykelcrossvarianter. Cykeln får kanske lite konstig geometri, men den blir en billig och lätt vinterhoj.

• Skydda huvudet, vanliga mössor gör sig sällan bra under en hjälm så satsa på cykelspecifika diton. Det kan även vara läge att tejpa för i alla fall de främre ventilationshålen på hjälmen.

• Om du pendlar eller tränar i saltblandat snöslask, ställ inte bara in cykeln i cykelrummet. Saltet från vägbanan kommer bokstavligen att äta upp din fina cykel, så se till att i alla fall spola av det värsta. Kanske du kan ha en spann vatten redo i cykelrummet eller garaget?

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiotre med siffror i fältet här

Kommentarer


2019-12-01 23:42   Leonid Kuzmin

"... då sänker lite salt eller elektrolyter i vattnet fryspunkten något hack" - Sedan då? Dricka iskall vatten? Och få ont i halsen som ett brev på posten.

 

2019-11-22 16:14   Dag Skride

Strunta i vattenflaskan. Köp en Camelbach eller motsvarade vattenryggsäck. Kan om det är riktigt kallt frysa lite i slangen men är så mycket trafiksäkrare. Inget fumlande när flaskan skall tillbaka i hållaren. Kör både vinter och sommar med en sådan.

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!