Nordic Eco - Vallentuna kör Finlands äldsta tävling | Bicycling.se
Landsväg

Nordic Eco - Vallentuna kör Finlands äldsta tävling

10 jun 2010

Som ett led i förberedelserna inför Svenska Mästerskapen kommer Nordic Eco – Vallentuna Cycling Team att skicka ett representationslag till Finlands äldsta och mest klassiska cykeltävling – Borgåloppet (Poorvon ajot).

Pressmeddelande
Som ett led i förberedelserna inför Svenska Mästerskapen kommer Nordic Eco – Vallentuna Cycling Team att skicka ett representationslag till Finlands äldsta och mest klassiska cykeltävling – Borgåloppet (Poorvon ajot).

Borgå är Finlands näst äldsta stad och grundades under medeltiden. Borgå som är belägen cirka 50 kilometer öster om Helsingfors är mest känt som en kulturstad men är också motionärernas och naturvännernas stad. Stora turistmål i Borgå är "Gamla staden" och dess domkyrka samt nationalskalden Runebergs hem som är öppet för allmänheten.

En av stadens mest kända idrottsföreningar är Borgå Akilles som grundades 1902. Föreningen har ett flertal sektioner och 1911 tog Akilles upp cykel på sitt program. Akilles har i sin historia haft ett flertal cyklister som representerat Finland i VM och OS och är en av Finlands mest framgångsrika cykelklubbar genom historien. Borgåloppet arrangerade Akilles första gången 1926 och 2010 anordnas den 83:e upplagan av Borgåloppet, Finlands äldsta cykeltävling.

Tävlingshelgen genomförs den 12-13 juni med ett inledande GP-lopp i centrala Borgå under lördagskvällen då en 1,2 kilometer lång bana skall avverkas 40 gånger, totalt 48 kilometer. På söndagen arrangeras det traditionella Borgåloppet över 161 kmilometer Tävlingen samlar de bästa inhemska cyklisterna, kontinentallag samt även utländska ProTour-cyklister. 2009 segrade Borgåfödde Kjell Carlström.

Nordic Eco – Vallentuna Cycling Team skickar ett starkt lag till Borgåloppet med cyklisterna Linus Dahlberg, Johannes Dunberg, Alexander Gingsjö, Jonathan Havnevik-Giske, Nils Penton och Patrik Morén. Ledare till Borgåloppet blir Anders Grönqvist samt Robin Niller.

Senaste tävlingsperioden har varit lyckad för Nordic Eco – Vallentuna Cycling Team som vunnit sina fyra senaste starter. Totalt har teamet hittills tagit sex segrar på de nationella tävlingarna under 2010. Segern i Kalas Cup i Falköping följt av segrarna i samtliga tre deltävlingar under Stockholmsdagarna har skapat en mycket bra stämning i hela truppen.

Sportchefen Leif Karlsson kommenterar Borgåloppet:

– Vi har fått möjligheten att delta i Borgåloppet genom vår teamleader Anders Grönqvist. Vi ser Borgåloppet som en väldigt bra möjlighet att ytterligare förbättra våra förberedelser till Svenska Mästerskapen. Lagets utvecklingskurva följer vår plan, vilket den senaste tiden resulterat i ett flertal framgångar. Vi åker till Finland för att vinna.

Efter tävlingarna i Borgå kommer Nordic Eco – Vallentuna Cycling Team att dels arrangera propagandatävlingen Hard Rock Cafe Grand Prix den 16 juni samt delta i Eurosport Vättern GP den 17 juni innan den slutliga förberedelsefasen till Svenska Mästerskapen inleds.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettioett med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!