Nu släpper Shimano äntligen sina 12 delade grupper för XT och SLX | Bicycling.se
Prylar / MTB

Nu släpper Shimano äntligen sina 12 delade grupper för XT och SLX

30 maj 2019

Nu kommer den 12 delade tekniken som Shimano först lanserade på sin toppgrupp XTR även till de billigare och betydligt mer tillgängliga grupperna XT och SLX

Singelklinga fram och 12 delade kassetter är nästan en form av ny standard när det kommer till komponentgrupper på mountainbike, så många har väntat på att Shimano ska komma med billigare grupper - än XTR - i just 12 delat. Och nu är de här. 

Mycket av tekniken kommer direkt från XTR, men i något enklare och några gram tyngre versioner. Kassetterna har drev i spannet 10-51T men kommer även i tätare versioner på 10-45T. De två översta klingorna på XT är aluminium medans det på SLX bara rör sig om den största, vilket framförallt påverkar vikten men samtidigt ger den något längre livslängd. Med den nya tekniken Hyperglide + underlättas växlingarna både upp och ner, så det ska vara lättare att växla under belastning. 

Den maffiga kassetten i spannet 10-51T, du behöver dock en ny body som går under namnet Microspline för att kunna använda de nya kassetterna.

Nya och omdesignade bromshantagen, med en extra kontaktpunkt mellan handtag och klämma, allt för att ge reglaget mer styvhet. 

XT eller SLX, skillnader ligger i material, vikt och pris. 

Grupperna är lika redo för XC som för Enduro. När det gäller bromsar så kommer de exempelvis i både tvåkolvs och fyrakolvsvarianter, så du får stopp på din cykel, vilken disciplin du än cyklar.

XT kommer finnas tillgängligt från och med mitten på Juni och SLX mitten på Juli. Prislistan är lite för lång för att publicera här. Men vi lansering kommer det finnas ett komplett "Priority pack" med XT som är tillgängligt bara i början som har prislappen 9999 SEK. 

Då ingår följande delar
Bakväxeln
10-51 kassett 
M8120 bromsar (4-kolvar)
Kedja
175mm vevarmar
34t kedjedrev
180mm bromsskivor 
I-spec EV reglage

I kommande nummer av Bicycling, som når prenumeranter den 12 juni och ni sen hittar ute på hyllorna den 18 juni har vi ett stort och unikt test av de nya grupperna.  

 

 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettiosju med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!