Ny teknik kopplar ihop hjälmar med bilar | Bicycling.se
Cykelkultur / Pendlar - Vinterhojj

Ny teknik kopplar ihop hjälmar med bilar

22 dec 2014

En uppkopplad bil- och hjälmkonstruktion ska kunna kommunicera och varna förare och cyklister när de kommer för nära varandra. Bakom projektet står Poc, Volvo och Ericsson.

Olycksstatistiken visar att 50 procent av alla cyklister som dör i trafiken har kolliderat med en bil. Biltillverkare har aldrig tidigare försökt lösa problemet med uppkopplad säkerhetsteknik – förrän nu.
Nu tar nämligen hjälm- och klädtillverkaren Poc ett banbrytande steg i samarbete med Volvo och Ericsson, och kommer i början på januari presentera den nya tekniken.  

Tekniken är tänkt att förhindra olyckor med hjälp av en uppkopplad bil- och hjälmkonstruktion som upprättar en tvåvägskommunikation och varnar Volvoförare och cyklister när de kommer för nära varandra.

Med en smartphone-app, som exempelvis Strava, kan cyklistens position delas via Volvo-molnet till bilen, och vice versa. Om det finns risk för kollision kommer båda trafikanterna att varnas, vilket kan ge en chans att undvika olyckan. Volvoföraren varnas för cyklister som befinner sig i närheten genom en varning på head-up-displayen – även om cyklisten befinner sig i döda vinkeln, bakom en krök eller en annan bil, eller om cyklisten syns dåligt kvällstid. Cyklisten varnas via en hjälmmonterad varningslampa.

Sedan tidigare finns systemet Volvosystemet City Safety som upptäcker, varnar och bromsar automatiskt för att undvika kollisioner med cyklister, och detta har banat väg för den nya hjälmtekniken.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nitton med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!