Nya regeln - Gå till vänster, cykla till höger | Bicycling.se
Cykelkultur

Nya regeln - Gå till vänster, cykla till höger

15 okt 2018

Det kan ibland vara lite förvirrat på gemensamma gång och cykelbanor men från och med idag gäller nya regler.

Från och med idag finns nya regler för dem som promenerar på gemensamma gång- och cykelbanor. Där det tidigare varit lite oklart var man ska gå, något som har varit en källa till både förvirring och konflikter. Om du är ute till fots utan cykel är det till vänster i färdriktningen på gång-cykelbanan du numera ska spatsera. 

– Från och med måndag ska du gå på vänster sida på såna här gemensamma gång- och cykelbanor, säger Karlstad kommuns cykelsamordnare, David Nordström till SVT Nyheter Värmland.

Regeländringen är knuten till den nationella cykelstrategin som från och med den 15 oktober 2018 även innefattar fyra ytterligare beslut:

  • En vägmarkering för så kallad cykelbox införs.
  • Markeringen för ett övergångsställe får utgöra en av begränsningslinjerna till en cykelpassage eller en cykelöverfart.
  • En cykelpassage ska anges med vägmarkering för cykelpassage.
  • Det förtydligas att lokaliseringsmärken för vägvisning även innefattar märken för vägvisning av gång- och cykeltrafik.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtiosju med siffror i fältet här

Kommentarer


2018-10-21 18:38   Björne

Okej, om inte cykel/ gångbanan är enkelriktad då?
Hur ska man mötas på ett korrekt sätt?

 

2018-10-18 15:24   Peter Lindberg

På breda gång och cykelbanor kommer nog detta att fungera efter viss inkörningsperiod. Men, om detta kommer att tillämpas i motionsspår, smala gång/cykel banor och liknande där cyklister och andra skall fördas i mötande riktning, då blir det problem. Då är det bättre att alla, precis som bilar, håller till höger i sin färdriktning!

 

2018-10-18 08:38   Jens

Problemet är ju bara att en gc kan inte jämföras med landsväg där det finns en vägren att gå på. På en smal gc blir resultatet att envisa gångtrafikanter nu ska hävda sin rätt att gå eller springa rakt emot cyklisterna även om utrymme finns på andra sidan. Blir även flera konstiga och potentiellt farliga situationer av detta då vi faktiskt har högertrafik i övrigt. Regeln kommer naturligtvis leda till fler konflikter mellan gående och cyklister.

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!