Nytt samarbete kring nationell standard för MTB-leder | Bicycling.se
MTB

Nytt samarbete kring nationell standard för MTB-leder

  Foto: Jocke Lagercrantz
26 mar 2019

Destination Funäsfjällen och Visit Dalarna bjuder nu in cykelledsaktörer till en nationell graderings- och skyltstandard. Målet är dels att förenkla för cykelgäster samt för ledaktör att skapa hållbara och kvalitativa MTB-leder.

Visit Dalarna och Destination Funäsfjällen bjuder nu in landets cykelledsaktörer till ett samarbete kring en nationell graderings- och skyltstandard. Målet är att förenkla för gäster och ledaktörer genom att skapa hållbara och kvalitativa MTB-leder. Tanken är att initiativet ska gynna Sverige som cykelledsdestination och vare ett steg i att göra Sverige till ett av världens ledande naturturismländer.

Den gemensamma satsningen initierades i samband med Cykelmässan i Göteborg, 15–17 mars 2019. Detta under ett möte som samlade den så kallade LOK-gruppen, som består av privata och offentliga cykelledsaktörer från hela Sverige, vars syfte är att verka för att utveckla turistiska cykelleder för mountainbike och leisure-cykling.

Nu tas nästa steg i samarbetet, då flera starka cykelledsaktörer kommer att samlas för att ta saken vidare, däribland destinationerna Bergslagen, Värmland, Järvsö och Skåne. Initiativet kan leda till ett nationellt arbetssätt och gemensamma riktlinjer kring spår- och ledutveckling, med avstamp i gradering och skyltning. Det kan samtidigt skapa förutsättningar för nationell och lokal utveckling. 

– Det första steget består i att med hjälp av öppenhet och erfarenhetsutbyte plocka det bästa ur det material som olika ledaktörer sitter på idag. På så sätt kan vi skapa ett erfarenhetsbaserat graderings- och skyltsystem som fler kan använda sig av och som förenklar för gästen, säger Linnea Johansson, ansvarig projektledare för cykelnätverket Biking Dalarna.

Bakgrunden till initiativet är att cykling i fler olika discipliner utvecklas starkt i hela världen. Idag saknas en nationell standard för mountainbike, då varje aktör i dagsläget sätter sin egen. Detta skapar otydlighet för gästen och försvårar utvecklingsarbetet för ledaktören.

– Vi behöver generellt förenkla för gästen. Inom ramen för detta initiativet tror vi fullt ut på att om vi tillsammans kan lyfta Sverige som spår- och leddestination, så kommer enskilda destinationer och aktörer också att lyftas. Därför är det viktigt att samarbeta nationellt, säger Petter Eurenius, projektledare för spår- och ledprojektet Affärsdrivande Multiarena i Funäsfjällen

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiofyra med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!