OS-platsen kan avgöras i Vårgårda | Bicycling.se
MTB / XC

OS-platsen kan avgöras i Vårgårda

Åsa Erlandsson är med i jakten på poäng för en OS-plats.   Foto: Luca Mara
11 maj 2016

Det handlar inte bara om ära, prestige och prispengar när MTB-eliten tävlar i Vårgårda i helgen.I potten finns också en svensk plats till OS i Rio.

Det handlar om att samla poäng på den OS-ranking som avgör om nationen får skicka åkare till de olympiska spelen. På damsidan måste Sverige vara bland de 17 högst placerade länderna för att få med en MTB-cyklist. Och i dagsläget är Sverige just på plats nummer 17 – med Tjeckien bara futtiga sex poäng bakom.

– Det kommer att bli stenhårt. Vi måste göra allt för att samla så mycket poäng som möjligt under de få tävlingar som återstår innan kvaltiden är slut. Därför är Vårgårdatävlingen extra viktig i år, säger Anders Ljungberg, förbundskapten för MTB, till vargardacycling.se.

Den 25 maj är tiden ute för OS-kvalet. Fram till dess jagar nyblivna EM-tvåan Jenny Rissveds, före detta sprintvärldsmästarinnan Alexandra Engen och veteranen Åsa Erlandsson viktiga placeringar och poäng i danska Naestved på lördag, Vårgårda på söndag och världscupen i tyska Albstadt helgen därefter.

– Vi kan bara göra vårt bästa. Sedan återstår att se hur många poäng våra konkurrenter samlar på sig under de närmaste tävlingarna. Men jag har alltid trott på att vi ska klara det.

Vem som i så fall får åka till OS avgörs slutligen av Sveriges olympiska
kommitté. På herrsidan gäller det att vara bland de 23 bästa nationerna. Sverige
ligger just nu på plats 20 och ser ut att ha säkrat en plats.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugoåtta med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!