På den tredje dagen upprättstående | Bicycling.se
Cykelkultur

På den tredje dagen upprättstående

20 jun 2018

Krönika: ”Man cold” eller ”Man flu”. När ska vi bli kvitt detta jidder? Ett uttjatat hitte-på-begrepp, som på intet sätt ska vigas någon form av seriös uppmärksamhet.

Men så plötsligt läser jag följande i svensk nyhetsmedia, med hänvisning till supertrovärdig brittisk läkartidning. ”Mansförkylningen finns på riktigt. Män är mer mottagliga för komplikationer, och det finns ett ’immunitets-gap’ mellan könen. Eventuell förklaring: det manliga testosteronet försämrar immunsystemet.” Jag drabbas av panik.

Vad är det som händer? Dessa nya fakta kan enbart betyda en sak, och insikten är omvälvande. Jag ÄR en man. Så snart informationen sjunkit in blir allting kristallklart. Mitt liv spelas upp i repris. Ja, likt scenen där en filmdetektiv inser vem mördaren är, och får alla sina möten med personen levererade på ett mentalt VHS-band. Alla gånger jag varit förkyld, men haft känslan av ”minst influensa”. Alla gånger jag pinats och plågats, våndats och vridit mig i sängen, och ingen riktigt förstått hur illa det stått till. Dessutom blir jag ju sjuk bara jag tittar på en annan persons vattenflaska! Teorin är vattentät.  

Insikten om min nya könsbestämmelse inträder i snoriga vintertider och ironiskt nog befinner jag mig mitt i en pågående förkylningsperiod och har på grund av min snorfyllda hjärna inte lyckats motivera mig att gå utanför dörren på tre dagar. Jag ställer mig upp, plötsligt nykter av allvaret. Kollar mig i spegeln. Bilden känns ändå bekant. Bestämmer mig för att ta en promenad samt nässpray för att kunna tänka klart, då snoret gör hjärnans nervbanor hala som höstlövsbeklädda tågspår. Jag trotsar dödssjukan, byter förkylningsuniformen till civila kläder, och går ut.

Med min nya genustillhörighet torde jag rimligtvis uppleva omgivningen med nya ögon nu. Stegen styr mig i riktning mot Hellasgården, ett av Sveriges bästa stigcykelområden,via Nackareservatets välbesökta motionsspår. En kvinna med hund närmar sig från öst. Hur kommer hon att reagera nu när jag är man? Jag menar, #metoo-kampanjen kan ju knappast ha gått henne obemärkt förbi. Jag håller ut till höger när vi möts. Liksom lutar min överkropp i en bananliknande rörelse ut över gräskanten, samtidigt som jag signalerar på kroppsspråk att ”här finns inget hotfullt, vänligen passera du kvinna med hund!”.

Jag testar på ett par personer till. Njet. Non. Nein. Ingen skillnad alls. ”Vad i hel…!?”. Jag viker in på en stig där ett gäng frusna däckspår vittnar om tidigare festligheter. Kan inte låta bli att ”leka lite cykel” i tanken, vilket genast framkallar minnen av det flow en kan uppleva i en skog på två hjul. Ljumma majdagar på stigar som just torkat upp efter lokala vårfloder och aprilregn. Dagar när du prickat däckval och lufttryck till den perfekta mixen av 90 % livsnjutning och 10 % punkteringsnoja. Stunder då du når en mental soft spot av hybris, som ger 80 % livspepp och 20 % dödsångest i utdelning. 80/20-regeln. Det är sedan gammalt.

Vänder hemåt medelst ett lappkast på stigen när en person på cykel närmar sig bakifrån. En man i åtta lager kläder passerar mig på sin Specialized Epic FSR Comp. Jag blir sådär avgrundsavundsjuk, som en bara kan bli när en tillsynes nötkärnefrisk person utövar motionsidrott framför ögonen på dig. Cykelabstinensen når toppnivåer. Som en injektion av rörelseenergi i varenda cell av kroppen, trots att du i verkligheten släpar dina förkylningstyngda fötter över stenar och rötter. Ofta når jag klimax i träningsmotivation vid just dessa tillfällen.

Jag går hem till nässprayen. Överskrider i vanlig ordning både maxdos och rekommenderat antal dagars användning. Konstaterar att det faktiskt nog inte är någon större skillnad på oss, trots allt. Det enda vi alla egentligen vill, oavsett antal X-kromosomer, är ju att få utöva den sport vi älskar (läs cykling) på de villkor vi önskar utifrån vårt cykelintresse. Sju dagar i veckan, året runt. Inga konstigheter. 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettiosex med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!