Packa cykeln rätt | Bicycling.se
Prylar / Meka

Packa cykeln rätt

24 aug 2011

Kartong eller väska? Hård eller mjuk? I nr. 7 (aktuellt nummer) har chefredaktör Kalle Bern skrivit en guide för dig som ska ut och resa med din cykel. Här får ni guiden för att packa cykeln rätt.

Hur man väljer att frakta cykeln är avgörande för skicket vid ankomst. En rejäl kartong kan vara minst lika bra som en hård väska. En mjuk väska är alltid en större risk, och använder du en mjuk väska är det viktigt att skydda cykelns delar. De är känsliga på olika vis, men vissa delar är känsliga på alla sätt. Bakväxeln och växelörat bör man skydda på ett idiotsäkert sätt - genom att plocka bort dem från ramen.

Ramen i sig måste skyddas från slag, men också från de lösa hjulens navaxlar som om de är fel förvarade kan trycka sönder ett känsligt ramrör. Det finns en anledning till att flygplatsernas markpersonal går under namnet ”krossen”.

1. Ta av hjulen och ta bort snabbkopplingarna, fäst dem vid en eker på det hjul som de tillhör. Använd tejp. Skydda navaxlarna på hjulen så att de inte kan slå sönder andra delar av cykeln.

2. Lossa bakväxeln och tejpa fast den under kedje- eller sadelstaget. Kolla så att inte vajerhöljet kläms eller kan böjas konstigt. Lossa växelörat (om det går så lossa det utan att ta bort bakväxeln). Om växelörat sitter med små skruvar, som lätt försvinner eller lätt kan få gängpaj, är det bättre att låta örat sitta kvar.

3. På en mountainbike med skivbromsar är det bra om man låser bromsokens kolvar med en distans mellan klossarna, som motsvarar skivans tjocklek. Ta också av bromsskivorna från hjulen så att de inte kan böjas.

4. Montera även distanser i fram- och bakgaffeln. Där hjulets nav normalt sitter behöver man styva upp ram och gaffel så att de inte kan tryckas ihop. Det finns speciella plastdis- tanser som sitter på de flesta cyklar när de fraktas i kartong. Annars kan man kapa till bitar av rundstav (kvastskaft) och sätta en vanlig träskruv där hjulaxeln skulle ha varit. Kapa i samma bredd som ditt nav. En bit planka fungerar också bra.

5. Skydda ramen. Allt som går sönder under transport är självklart tråkigt. Men att få ramen förstörd är nog det mest deppiga, även om man i vissa fall ändå kan nyttja cykeln under semestern. Använd rörisolering och kartong. Skydda allt.

6. När du packar ihop allt är det viktigt att se till att inget kommer i kläm eller kan flytta sig under transport. Använd buntband eller snöre för att fixera hjulen vid ramen om det behövs.

7. Förvara sadel och sadelstolpe, pedaler och annat som måste lossas från cykeln i en separat, gärna vadderad påse som inte kan slå mot ramen. 

8. Om styret måste plockas loss från cykeln, så vaddera det ordentligt och placera det om möjligt framför cykeln i kartongen eller väskan. Akta vajrarna.

TIPSET!

Packa dina kläder i olika påsar och använd som extra vaddering för att skydda cykeln. Friluftsbutiker säljer små vattentäta packpåsar, i sådana kan man blåsa in lite luft innan man stänger för att få lite extra skydd. Då sparar man också plats i den vanliga packningen.

Ha alltid hjälmen i handbagaget. Vad som händer med hjälmen vill du hålla koll på. Har du även skor, pedaler samt ett ombyte i handbagaget så kan du enklare hyra en cykel om din cykel blir försenad eller försvinner i frakten.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittionio med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!