Prosit! Så håller du igång cyklingen trots pollenallergi | Bicycling.se
Träning

Prosit! Så håller du igång cyklingen trots pollenallergi

10 apr 2018

Våren är guld och gröna skogar. Efter en lång kall och mörk vinter är det äntligen dags att komma ut och sprätta i ljuset. Men just gröna skogar kan bli ett helvete för dig som har pollenallergi – här är tipsen som hjälper dig.

Nysningar och nästäppa, rinnande, svidande, kliande ögon, klåda i hals och gom, trötthet och huvudvärk är de vanligaste symptomen på pollenallergi. Allergin kan också visa sig som hosta och retningar i luftrören, och i svåra fall kan du drabbas av astmaliknande besvär.

Du behöver inte känna dig ensam om du snorar och snörvlar när våren kommer. Cirka 20 procent av den svenska befolkningen är pollenallergiker, och de vanligaste allergiformerna är björk, al, hassel, gräs och gråbo.
– Allergi är till stor del ärftligt, och det är lite vanligare i de skandinaviska länderna, säger idrottsläkaren Klas Östberg.

En del förväxlar allergi med förkylning, trots att allergisymptomen oftast ser annorlunda ut. Vid en förkylning har man vanligen ont i halsen och snoret är tjockt och slemmigt. Förkylningarna brukar också gå över efter någon vecka bara du tar hand om dig.

Vid allergi är snoret mer vattnigt och rinnigt, och dessutom kan du få besvär av kliande och rinnande ögon. I båda fall kan du bli allmänpåverkad och känna dig trött och hängig.

Men enligt Klas Östberg är det inte farligt att träna med lindriga allergibesvär.
– Man kan säga att det är självsorterande. Är man alldeles för trött och dålig har man förmodligen ingen ork eller lust att träna i alla fall. Då bör man söka sig till en allergimottagning så att man får hjälp med rätt behandling och mediciner.
Och mediciner finns det många. Apoteken erbjuder flera receptfria läkemedel som tabletter med antihistamin, droppar med kromoglikat eller nässprejer med kortison.

– Dessa läkemedel har blivit jättebra, och har sällan några biverkningar, men det finns också receptbelagda medel för dem som lider av svårare allergier, säger Östberg.

Vaccinering
Det går också att göra en slags vaccinering mot allergi, så kallat hyposensibilisering. Då sprutar man in allergener i kroppen i många svaga doser under en lång tid, och ökar på så sätt kroppens egen motståndskraft. En sådan behandling påbörjas bäst under hösten eller vintern när det är så gott som pollenfritt i naturen.

– Det kan vara ett bra alternativ för någon som har lite svårare allergi. En allergimottagning kan hjälpa till med en utredning och behandling om man är mer intresserad av detta, säger Östberg.

Astma
I allergisammanhang pratar man ibland också om astma. Vid astma drar luftvägarna ihop sig och det bildas slem som gör att det blir svårt att andas ut luften. Det kan också pipa i de inflammerade och täta luftrören.
– Det är inte alla som märker eller förstår att de har astma. Det kan bland annat leda till att lungorna överkompenserar, vilket i sin tur kan generera skador på lungorna, säger Östberg.

Ha koll på dopinglistan
Både astma och allergi behandlas oftast med kortison – ett ämne som inte alla är helt förtjusta i att sätta i sig. Är det verkligen bra?
– Kortison har en väldigt bra effekt, men det är klart att man helst inte skulle vilja medicinera alls om man fick välja. Det allra bästa är ju om man kan låta bli att vara allergisk. Men nässprejerna med kortison innehåller väldigt låg koncentration och behandlar bara lokalt, jämfört med till exempel tabletter eller injektioner, säger Östberg.

Han påpekar också att kortisoninjektioner är dopingklassade eftersom de höjer prestationsförmågan.
– En person med allergibesvär har ju en försämrad prestationsförmåga, och dessa läkemedel gör att man kan komma tillbaka till sin normalnivå. Men det blir förstås dopingklassat ändå eftersom det missbrukas bland de som egentligen inte behöver medicinerna.

Tänk på att oavsett vad läkaren skriver ut till dig är det du som utövare som bär yttersta ansvaret för att det är ett tillåtet medel om du vill tävla, oavsett nivå.
– Det finns en dopinglista där alla förbjudna läkemedel finns med, men det kan ändå vara idé att ringa till Riksidrottsförbundet och stämma av, säger Östberg.

TIPS!

  • Följ pollenprognoserna, och planera din medicinering om du ska träna ute.
  • Ibland kan det kännas helt okej när du befinner dig ute på cykeln, men reaktionen efteråt kan bli desto svårare. Är du väldigt känslig kan det vara bättre att träna inomhus om pollenhalter är mycket höga. Och se då till att dörrar och fönster är stängda.
  • Träna på morgonen. När daggen binder pollenet flyger det inte omkring i luften lika mycket.
  • Sov med stängt fönster under pollenperioden.
  • Strunta i påskriset, och åk till Mallorca istället. Där finns inga björkar att gråta över.
  • Undvik dammiga miljöer, starka dofter, parfymer, kemikalier och pälsdjur som kan reta slemhinnorna när de är extra känsliga.
  • Torka inte tvätten ute under pollensäsongen.
  • Tvätta håret innan du går och lägger dig så behöver du inte gnugga in dagens pollensamling i kudden och sedan nysa hela natten.

Om du helst undviker mediciner

  • Testa en luftrenare. Prislappen är från ett par tusenlappar, och många upplever att de gör hemmet till en fristad från pollen. Men var beredd på att de kan brumma en del.
  • Ayurveda, kinesisk medicin, akupunktur, homeopati och zonterapi är några exempel på alternativa metoder som fungerat för många. Även björksav, bivax eller några tallbarr i ditt vattenglas sägs kunna hjälpa, men börja i försiktig skala om du vill testa detta. Har du astmaliknande besvär bör du däremot alltid uppsöka läkare.

Vad är det som händer?
Immunsystemet kan överreagera när du utsätts för pollen. Kroppen bildar då allergi-antikroppar i mastcellerna i ögonens och näsans slemhinnor, och du blir sensibiliserad. Nästa gång du träffar på pollen känner antikropparna igen ämnet, och mastcellerna släpper ut histamin. Det är histaminet som ger oss nysningar, rinnande näsa och andra allergisymptom. De flesta pollen som är allergiframkallande sprids via vinden, och just vindpollinerande växter behöver extra mycket pollen för att kunna föröka sig. Ett enda björkhänge med hanblommor kan därför innehålla fem till tio miljoner pollen.  (Astma- och allergiförbundet)

 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiosex med siffror i fältet här

Kommentarer


2018-04-22 09:48   Martin

"Ayurveda, kinesisk medicin, akupunktur, homeopati och zonterapi är några exempel på alternativa metoder som fungerat för många"
Källa på det?

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!