Redaktionens bästa vintertips: Andreas favoriter | Bicycling.se
Cykelkultur / Pendlar - Vinterhojj

Redaktionens bästa vintertips: Andreas favoriter

30 nov 2016

Andreas är såklart åretrunt-pendlare - och har massor av smarta tips för en varm och smidig vinter i sadeln!

Buff 
Jag är en storkonsument av buffar och har ofta ett par extra i fickan om halsen eller huvudet behöver extra support. De tar minimalt med plats, men fyller faktiskt en stor funktion. Och är billiga. 

Underställ
Ull, ull, ull – något annat är inte intressant. Om du frågar mig. Under vintern gillar jag tröjor med extra långa armar och hål för tummen. Om handlederna hålls varma hjälper det hela handen att hålla värmen. Min favorittröja nu kommer ifrån Rapha och heter Deep Winter Baselayer. Den är självklart i merinoull och har en inbyggd huva som gör det svårare för kall luft att leta sig in runt nacken och halsen. 

Väst
Jag har alltid gillat västar i vinterföre. Och skälet är enkelt – jag fryser ytterst sällan om armarna plus att när de blir för påpälsade försvinner rörligheten. På längre turer har jag alltid en väst liggandes i ryggsäcken. Ibland för att det plötsligt blir kallare, ibland för att man blir ståendes med materialfel och då blir snabbt kall, samt som nödplagg om olyckan är framme och man blir liggandes i en snödriva med trasig kropp. 

Jacka 
Här byter jag ofta beroende på aktuellt väder, om jag ska cykla på dagen eller kvällen (läs synlighet) och vad jag eventuellt behöver ha med mig i fickorna. Min favoritdetalj är bröstfickan, den är ett måste för mig på en bra jacka. Och den ska vara tillräcklig för att innehålla en telefon eller grammofon. Jackan på bilden kommer från Pearl Izumi.

Handskar
När termometern visar runt 10 minusgrader är det hummerhandskar som gäller för hela slanten. Det är den perfekta kompromissen mellan värme och rörlighet. En viktig egenskap är att lagren på insidan av handen är ordentligt fastsydda i varandra, annars försämras greppet runt styret och man riskerar krascha för att händerna glider mot handtagen. Nu heter mina favoriter Pearl Izumi PRO Lobster. 

Byxor
Mina favoritbyxor den här vintern kommer ifrån Odlo. De har självklart hängslen och är lagom fladdriga hela vägen längs benen, även när underställ används. En liten luftspalt behövs för att benen ska må bra när det är riktigt kyligt. Men blir det för mycket fladder är risken stor att byxorna fastnar i både sadel och vevparti. Och ja, bra skalbyxor håller självklart vattnet kvar på utsidan!

Strumpor
Glöm allt annat än ull. Och använd strumpor som sträcker sig högre upp än skornas övre kant, då slipper du onödigt skav. Dagens strumpa kommer från Smartwool. Runt foten har de flatsömmar som minimerar risken för skav och ovandelen är stickad, med något högre friktion så att de inte glider ner och korvar sig. 

Skor
Fötter är svårt. Tack och lov har jag aldrig haft några överdrivet stora problem att hålla dem varma. Tjocka vinterskor betyder sämre kraftöverföring, men det får man ta om fötterna ska må bra. Bästa skon nu tycker jag heter Bontrager Old Man Winter. Den håller måtten för en normalfrusen fot ner till minus tio utan större problem. Blir det kallare än så heter receptet 45NRTH Wölvhammer.

Dricka
Ska jag ut på äventyr under vintern är ryggsäcken självklar. Där finns verktyg, vätska, något att äta och lite extra plagg om man av oklar anledning behöver värma upp sig. Men under kortare turer slipper jag gärna säcken. Då har jag istället vätskan i en 0,5-literstermos i fickan på ryggen. Tillverkaren heter Hydro Flask och flaskan håller värmen upp till sex timmar.

Men, säger du, känns det inte bökigt och tar tid? Jo, och det är precis det jag uppskattar. En liten mikropaus med tid för eftertanke och reflektion. Sen är det mycket mysigare att dricka ur en metallflaska än plast.

Läs också: Så fixar du kylan! Proffsens bästa tips!

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtioett med siffror i fältet här

Kommentarer


2016-12-02 08:55   Lars

Hmmmmm, har aldrig sett någom cykla med en grammofon i bröstfickan, det vore obetaltbart att få se.

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!