Redaktionens bästa vintertips: Åsas favoriter | Bicycling.se
Cykelkultur / Pendlar - Vinterhojj

Redaktionens bästa vintertips: Åsas favoriter

15 nov 2016

Åsa är såklart åretrunt-pendlare - och har massor av smarta tips för en varm och smidig vinter i sadeln!

Mössa
Min mössa ska vara ganska tajt och gå ner lite över öronen. Jag gillar inte mössor som är för tjocka, så att det blir knöligt under hjälmen. Dessutom blir det bara svettigt med långt hår och tjock mössa. Trimtex mössa Reflect är helt reflekterande och finns i olika tjocklekar.

Buff 
Jag älskar buffar i merinoull. Förutom att de ska vara mjuka, varma och flexibla är det viktigt att de är lite tajta, så att de stannar kvar uppe när jag drar upp dem över näsa och mun. Det är bra när jag vill värma upp inandningsluften, eller när jag cyklar förbi de ständigt stinkande bilköerna på E18 och E4. Anja Pärsons buff Bormio från Craft klarar jobbet galant. 

Tröja
Det spelar egentligen ingen roll vad det står på termometern. Jag är en ullofil och trivs alltid bäst med ull närmast huden. När det är kallt är det också det som fungerar bäst, eftersom det effektivt reglerar temperaturen och transporterar bort fukt på samma gång. Det är också antibakteriellt på naturlig väg – utan att påverka miljön. 

Det blir alltså en sport-behå i ull innerst, följt av en tunn underställströja i samma material. Båda kommer från Icebreaker. Utanpå har jag helst en långärmad cykeltröja i ull eller ett blandmaterial, som här: Raphas Winter Jersey.

Jacka
Jag föredrar en tunn skaljacka så att jag själv kan välja hur mycket isolering som behövs under. Det gör även att jackan är användbar höst, vinter och vår. GoreTex-jackan på galgen kommer från 7Mesh och är både vind- och vattentät. En detalj som jag gillar är den korta dragkedjan som går upp en bit på underarmen. Då är det lätt att öppna upp för värmeutsläpp och nerkylning om så behövs. 

Handskar
För kortare pass och ner till några enstaka minusgrader fungerar Bontragers vinterhandske Meraj bra för mig. Den är laddad med både Thinsulate och fleece, har bra grepp och klarar också att fingra på en touch screen. När passen blir längre eller vädret kallare måste fingrarna få dela utrymme. Vid åtta minusgrader byter jag till fårskinnsvantar. Ja, då är det krångligt att växla.

Byxor
Vid många minusgrader är det inget att be för – då gäller cykelbyxor, ullunderställ och vintertajts. Är vädret lite mildare vill jag gärna slippa sådant som kan korva sig i knävecken i onödan, och då räcker Crafts vind- och vattenavvisande flossade benvärmare Shield långt.

Däremot fryser jag nästan alltid om rumpa och lår. Raphas Thigh Warmer går varma den här vintern, och shortsen MT 500 Spray från Endura skapar inte bara en extra luftspalt, utan skyddar även mot vind och väta när vintern bjuder på regn och slask. Bäst är ändå mitt specialbeställda sadelskydd i lammskinn från Gotland. Skicka över ditt sadelmått till valfri skinnhantverkare så fixar de säkert det på momangen.

Strumpor
Det här är nog den sämsta punkten att snåla på. Du kan ha världens bästa vinterskor, men om du kombinerar det med en dålig sportsocka i fel material blir resultatet ändå dåligt. Mina ullstrumpor är tjocka och långa. Just det här sköna paret kommer från Icebreaker.

Skor
Här har jag experimenterat mycket, men lyckas ändå aldrig hålla värmen tillräckligt länge. Vinterskor i all ära, men nästan lika bra är vanliga MTBskor som är någon storlek för stora, i kombination med en tjock ullsula på insidan och kraftiga skoöverdrag utanpå, exempelvis GripGrabs Arctic.

Läs också: Så fixar du kylan! Proffsens bästa tips

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttionio med siffror i fältet här

Kommentarer


2016-11-21 10:11   Redaktionen Bicycling

Hej Maria!
Visst finns det många företag som utnyttjar djur på fruktansvärda sätt och med helt horribla metoder. Det tar vi hundra procent avstånd från. Vi brukar alltid fråga var ullen kommer från och hur det står till med djurhållningen. Det tycker vi att alla konsumenter ska göra.

Ett av företagen som nämns här, Icebreaker, svarar att de endast jobbar med utvalda merinofarmare och den finaste merinoullen. För att få fram en fiber som kallas ”superfine” så krävs det att merinofåren trivs. Därför springer de helt fritt året runt högt uppe i bergen på ön Southern Alpes, Nya Zeeland.
De medicineras om de angrips av diverse blåflugor, och metoderna är helt mulesingfria. Företaget har etiska kontrakt med farmarna för att få fram denna fina fiber där de även värnar om miljön, hållbarhet och djurens rätt. Merinofår slaktas inte för köttproduktion. Det förklarar också varför dessa produkter kostar lite mer.

Men stort tack för tipset om bambu – det är självklart ett jättebra alternativ! Vi har bara testat några enstaka bambuplagg, men vi får ut och leta efter fler produkter.

 

2016-11-18 09:40   Maria

Fy vad trist med allt detta propagerande för ull! Visst, det är säkert ett bra material på många sätt. Men den etiska aspekten då? Borde inte den också väga in?

Läs gärna på:

http://www.djurensratt.se/djurvanlig-konsument/ull (det står mkt om kaniner först, men sen kommer det fakta om får)

http://www.djurensratt.se/djur-i-livsmedelsindustrin/far-och-lamm

Det finns schyssta alternativ. Själv använder jag underställ i bambu, som är både värmande och ventilerande. Ytterplaggen köper jag antingen second hand eller i material som miljöanpassats så mkt som möjligt. Och tro det eller ej, jag har inte frusit ihjäl än :)

Mvh
Vegancyklisten

 

2016-11-15 11:16   Lars Sahlberg

Över den tunna mössan,brukar jag ta en fantomenmask,som värmer ansikte och haka.
Dessutom har jag snowboardgoogles,när det är riktigt kallt.
Krabbhandskar med 3 fingrar fungerar oerhört bra,när det är buskaget.

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!