Resa med cykeln, hur gör man? | Bicycling.se
Prylar

Resa med cykeln, hur gör man?

26 jun 2017

Kanske ska du iväg på en utlandsresa framöver och har fått höra att det kan vara både krångligt, riskabelt och dyrt att resa med cykel. Och hur är det där med luft i däcken när man flyger? Det här ska du tänka på när du reser med cykeln.

Först och främst måste du säkra upp att cykeln är bokad på planet, så du inte står där vid incheckningen och får ett nej. Sedan måste den vara säkert packad, och här finns flera alternativ, med tillhörande för- och nackdelar. En vanlig cykelkartong är ett relativt säkert sätt att transportera cykeln. Du får den oftast gratis hos en cykelhandlare, och när du rest klart kan du skicka kartongen till återvinning om du har platsbrist. Nästa steg är en riktig cykelväska, och här finns två inriktningar. Antingen väljer du en mjuk väska, där fördelarna är den lägre vikten och att den tar mindre plats när du inte använder den. En hård väska kostar mer, väger mer och tar betydligt mer plats – men vill du resa så säkert som möjligt är det ett tryggt val. Det finns också hybrider som nästan ger den hårda väskans fördelar men med lägre vikt och är mindre skrymmande.

Oavsett vilken typ av väska du väljer kan du använda dina cykelkläder som emballage genom att lägga dem i påsar och placera det runt ramen och hjulen. Montera av pedalerna och packa ner verktyget så att du får på dem på resmålet igen.

När det gäller luften i däcken så är det generella rådet från flygbolagen att släppa ut lite av trycket eftersom det yttre lufttrycket på hög höjd minskar och däcket då teoretiskt sett kan sprängas. Än så länge har det aldrig hänt oss, under alla våra år på resande fot. Men vill du slippa tjafs vid incheckningen bör du släppa ut lite luft innan. Låt däremot inte däcket vara helt tomt – en liten luftkudde skyddar fälgarna om flygplatspersonalen är elaka med din cykel.

Kör du slanglöst kan det vara väldigt bra att inte släppa ut för mycket luft, annars finns risken att när du öppnar lådan vid din nya spännande destination möter ett skådespel som mest kommer likna ett krig mellan en milkshake och din fina cykel. Lossar däcken från fälgen kan det dessutom vara svårt att få dem på plats igen om du inte har tillgång till en kompressor eller bra pump. 

Elcyklar, eller dess batterier för att vara mer exakt, räknas som farligt gods och är inte tillåtna överhuvudtaget på flygplan.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextiosex med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!