Retro: Ottavio Bottecchia - stjärnan som mördades (?) | Bicycling.se
Cykelkultur

Retro: Ottavio Bottecchia - stjärnan som mördades (?)

23 feb 2014

Ottavia Bottecchias cykelkarriär blev framgångsrik men kort. Han var den förste italienaren att vinna Tour de France 1924. Bottecchia spåddes därefter en lysande karriär. men hans stjärna slocknade alldeles för tidigt. Hans död är höljd i dunkel och det mesta tyder på att han blev mördad.

Ottavio Bottecchia (1894–1927) föddes i San Martino di Colle Umberto, Veneto, Italien, i en familj bestående av nio syskon. Han utbildade sig till murare, gifte sig och fick tre barn. Bottecchia tjänstgjorde i den italienska armén under första världskriget.

I krigets slutskede togs han som krigsfånge, men lyckades fly. Efter kriget blev Ottavio Bottecchia professionell cyklist, men det dröjde till 1923 innan framgångarna kom. Då lyckades han bli femma i Giro d'Italia, samt vinna en etapp i Tour de France.

Ett år senare skrev han på för det fran­ska teamet Automoto. Ottavio Bottecchia var en av de förhandstippade vinnarna i 1924 års upplaga av Tour de France. Man kan lugnt säga att italienaren infriade för­ väntningarna. Han vann den första etap­pen och behöll sedan den gula ledartröjan under hela tävlingen.

 Ottavio Bottechia klättrar uppför Izoard. 

Därmed blev muraren från San Martino di Colle Umberto den första italienaren att vinna Tour de France. Även året därpå skulle Bottecchia stå som segrare. Det var meningen att bragden skulle återupprepas även vid 1926 års upplaga av Touren. För att hjälpa fram Ottavio Bottecchia till segern fanns belgaren Lucien Buyesse vid hans sida. Men under en bergsetapp utbröt ett väldigt åskväder och Lucien Buyesse över­gav Ottavio Bottecchia för att sedan vinna hela tävlingen.

Numera är Ottavio Bottecchia lika be­römd för sina bragder på cykelsadeln, som för sin mystiska död. I juni 1927 hittades han vid sidan av vägen, blåslagen och med en skallfraktur. Men hans cykel var helt oskadd och stod lutad mot ett träd. Ottavio Bottecchia fördes till sjukhus, men avled strax därpå.

Enligt de officiella uppgifterna var Bottecchias död en olyckshändelse. Men många har genom åren tvivlat på detta. Det finns flera misstankar som gör gällan­de att den italienska fasciströrelsen, som under denna tid var på stark frammarsch, ogillade Bottechia. Anledningen skulle ha varit att fascisterna var avundsjuka på den­nes framgångar.

Två personer har också erkänt att de mördade Bottecchia. Den ena var en lo­kal bonde, som angav det något märkliga motivet att cyklisten skulle ha stulit vin­ druvor från honom. Den andre var en man i New York som påstod sig ha fått uppdraget att mörda Bottecchia. Men varken bondens eller "kontraktmördarens" uppgifter har kunnat styrkas.

Strax före sin död började Bottecchia att samarbeta med cykelfabrikören Teodoro Carnielli. Tour de France­vinnarens kun­skaper var till stor nytta i framtagandet av nya cyklar. Affärsverksamheten kom att expandera efter Bottecchias död och än idag säljs cyklar med namnet Bottecchia i Europa.

Ottavio Bottecchia på Wikipedia.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttioåtta med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!