Rött, gult eller blått? | Bicycling.se
Prylar / Landsväg

Rött, gult eller blått?

27 sep 2017

Röda, gula eller blåa Shimano-klossar – vad är det för skillnad och vad ska man välja?

Skillnaden mellan de tre klossarna är float, eller på svenska, hur mycket du kan rotera foten på pedalen. Röda är helt fixerade med 0 graders float, gula 6 grader och blå 2 grader. Gula har också 1,6 millimeters rörlighet i sidled och skiljer sig även mot den blå angående vart rotationspunkten i klossen är.

Gula har rotationspunkten helt i mitten av klossen medan de blå har den nästan i spetsen av klossen. Gula klossar är vanligast och det är en kloss som passar de flesta bra, eftersom den är snäll mot knäna genom den stora friheten att röra foten. Både felaktig positionering av kloss och svagheter i fot eller höft tar sig mindre utryck med den gula pedalen.

Den röda är helt fixerande och även den mest effektiva. Dock kräver den att allt är bra justerat och att du inte har några svagheter i höfter som gör att du vill rotera foten – det kommer i så fall att stressa knäna med smärta och skador som följd.

Den blå klossen är ett mellanting och lite av en personlig favorit. Du får den stabila fixerade känslan av den röda med ingen lateral rörlighet i kombination med alldeles lagom med float. 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettiotre med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!