Så äter du dig snabb | Bicycling.se
Träning

Så äter du dig snabb

3 feb 2014

Din kropp behöver rätt näring för att kunna prestera på topp. Ät rätt och bli en vinnare på cykeln. Bicycling ger dig de 10 bästa kostråden för ett lyckat 2014.

1. Kolhydrater

Många drar ner på kolhydrater till förmån för fett och protein. Men kolhydraterna är musklernas främsta bränsle och får du inte i dig kolhydrater kan du inte träna hårt. Du får ett sämre skydd mot infektioner och det tar längre tid att återhämta sig efter träningen. Välj så "oraffinerad" mat som möjligt, till exempel fullkornspasta istället för vit pasta.

2. Fett 

Kroppen behöver fett till flera olika livsviktiga funktioner. Cirka 30 procent av energiintaget ska komma från fett (varje gram fett innehåller 9 kcal). Bra fett för kroppen är omättat eller fleromättat och finns i fet fisk, vegetabiliska oljor, nötter och avokado. Undvik det mättade fettet som finns i kött och mjölk, ost och glass. Omega-3 skyddar blodkärl och förhindrar inflammationer. Lax, makrill, linfrö och linfröolja innehåller mycket omega-3.

                              Äter du tillräckligt grönt? Ett halvt kilo om dagen är målet. 

3. Se upp för transfett

Transfetter finns främst i industritillverkade livsmedel som kakor, bröd och kex. Oljorna får en förmåga att fastna och täppa till blodkärlen, vilket gör dem skadliga för kroppen.

4. Bra protein

Protein är kroppens byggmaterial och är viktig för muskeluppbyggnad. Du behöver få i dig protein för att få full effekt av träningen. Ät allsidigt. Magert protein finns i kyckling, fisk, bönor, linser, mager ost och mjölk. Vegetarianer och veganer kan behöva tänka på proteinintaget eftersom vegetarisk kost inte innehåller lika mycket protein.

5. Starkt immunförsvar

Bra sömn, minskad stress och att kroppen får tillräckligt med bra näring är viktiga faktorer bakom ett starkt immunförsvar. Ät mycket frukt och grönsaker. Att ta en vitamintablett om dagen ger inte samma effekt som att äta frukt och grönt. Variera färgen på nyttigheterna. De hälsosamma ämnena finns i färgstarka grönsaker och frukter. Tomater, plommon, äpplen är nyttigt. 1/2 kilo om dagen är riktlinjen.

Vi publicerar de 5 andra råden i slutet på veckan. Vilka är dina bästa kostråd som cyklist? Kommentera gärna nedan. 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttioett med siffror i fältet här

Kommentarer


2014-03-03 16:39   (anonym)

Vegetarisk kost kan visst innehålla lika mkt protein som animalisk kost. Det viktiga är dock att kombinera källorna så att man får i sig alla aminosyror för att få ett fullvärdigt proteinintag

 

2014-02-11 09:56   Hebbe

Hmmmm, välkommen till 70-talets kostråd. Energin ska i främsta hand komma från fett, inte från spannmål. Och dricka mjlök...........
Frukt är rena sockerbomber, tänk på det!

 

2014-02-04 08:43   Jens Sundt

Vad skall man äta istället för Pasta om man inte kan äta vanlig pasta pga gluten. Går det lika bra med glutenfri pasta?

 

2014-02-04 08:19   Matsarne

Oj, det här låter som livsmedelsverket anno 1985. Inte så vetenskapligt baserat direkt. Det går bra att träna hårt utan kolhydrater, mättat fett är inte farligt.

 

2014-02-03 23:07   Bitte

Bovetegröt med chiafrön, hampafrön, ingefära, kanel och lite chokladnibs. Med bär och valfri mjölk. Ev. honung som sötningsmedel. Funkar hela vägen fram till lunch! Ger omega3, antioxidanter, protein, mm, mm.

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!