Så bakas en cyklist - Vadå maxtest och bikefit? | Bicycling.se
MTB

Så bakas en cyklist - Vadå maxtest och bikefit?

8 maj 2017

I samarbete med Långloppscupen Mitsubishi MTB Challenge, testar vi hur mycket cyklist man kan bli om man ägnar ett halvår åt just cykling.

Hanna undrar: ”Maxtest och bikefit – är det en nödvändig start på ett seriöst cyklande?”

Ja och njae säger vi. Det finns inga nackdelar med att kartlägga sin fysik. Tvärtom. Med ett seriöst test i botten får du en bra uppfattning om dina befintliga egenskaper, främst fysiska, men till viss del även tekniska – beroende på testets utformning. Om du är på jakt efter pallplatser kan du sätta dina värden i relation till eliten, så får du en väldigt transparent uppfattning om skillnaden. På papperet. Men även om du inte jagar topplaceringar så fyller ett test en stor funktion som underlag för din träningsplanering.

En rutinerad idrottare känner ganska tydligt hur hårt de ska pressa sig beroende på vad syftet är med träningen. Men är man färsk i sadeln och behöver hitta rätt så är en pulsmätare ett bra verktyg. Och med siffror från labbet får du bra vägledning i hur du ställer in din pulsmätare i syfte att följa en strukturerad träning. 

Under de senaste åren har effektmätarna blivit extremt populära bland målmedvetna cyklister. Här ser du exakt resultatet av allt som händer i din kropp, som till slut mynnar ut i kraften du lägger i pedalerna. Och den kraften kan sedan sättas i relation till puls eller annat, för att få en bra uppfattning om arbetsekonomi, form och annat.

Upp till kamp
Vi tog Hanna med oss till Lugnets idrottsvetenskapliga institut (Livi) i Falun. Här har så gott som alla svenska elitcyklister kartlagt sin fysik sedan tidigt nittiotal. Och labbet är överfyllt med både utrustning och kompetens för att klara de flesta typer av mätningar som behövs för att kartlägga en människa ur ett fysiologiskt perspektiv.

De flesta maxtester genomförs på en klassisk ergometercykel, som ger en bra standardisering eftersom den, rätt skött, alltid går att lita på. Och som testande cyklist är det också enkelt och tryggt att köra på en ergometercykel. Med tanke på att andningsluften, via mask, och blodet hela tiden analyseras är det bra om cyklisten inte har för mycket att tänka på.

- Man har ju fått klaustrofobi för mindre! Det är första gången jag kör ett maxtest på cykel, och det är annorlunda att pressa sig när man har en svintight mask att andas igenom, säger Hanna.

- Jag försöker tänka att jag när som helst kan slita av mig masken om det blir kris. Men säg inget till testansvariga Jens om det, haha.

Receptet på cykelbakningen, del 1 alltså.

Hannas blogg om cykelresan

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettionio med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!