Så blir du starkare | Bicycling.se
Träning

Så blir du starkare

  Foto: Luca Mara
19 okt 2014

Hög kadens är inte alltid det bästa. Genom att träna på tung växel ibland kan du få starkare och uthålligare cykelben. Så här gör du.

Många cyklister fokuserar på att alltid hålla en hög kadens – alltså att trampa fort. Då  glömmer de den cykelspecifika styrketräningen, som är en förutsättning om du vill bli starkare och snabbare. Rekommendation är att du kör ett pass i veckan på tung växel och låg kadens.

Så gör du på trainer
Kör upp till 20 sets med 60-sekunders intervaller på en tung växel med 40 i kadens. Varva med 60 sekunders aktiv vila där du trampar fort på en mycket lätt växel.

Så gör du ute
Hitta en riktigt lång backe med fyra till sex procents lutning. Använd en tung växel och sträva efter en kadens på 50-55. Varje intervall bör vara 5-8 minuter lång, och varva med 2-4 minuters återhämtning däremellan. Upprepa 4-6 gånger. 


Men tänk på att den här typen av träning innebär en större belastning på dina leder, så du bör vara säker på att dina inställningar på cykeln är rätt. 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugofyra med siffror i fältet här

Kommentarer


2014-10-23 08:49   Mats Nilson

5 - 8 minuters uppförslut?
Det är långt till alperna i Sverige...
Annars bra artikel. Bästa backarna i Stockholmstrakten är från Tullingesjön upp mot Brantbrink. Sedan tycker jag att längden på passet är oväsentlig - det är MÄNGDEN tunga tramp som bygger muskler. Löpning XC över berg o.dyl. är bra komplement. :-)

 

2014-10-23 07:59   Redaktionen

Tack för bra kommentar John! Vi håller förstås med. Det är viktigt att börja all typ av ny träning försiktigt, och skynda långsamt.

 

2014-10-21 13:09   John The Baptist

Viktigt att påpeka är att om man inte är van vid denna sortens träning så skall man succesivt gå från en kadens runt 80 till 70 till 60 över en 6 veckors period. Annars får man troligtvis ont i knäna......

John The Baptist
Gbg

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!