Så besegrar du motvinden | Bicycling.se
Prylar / Teknik

Så besegrar du motvinden

26 okt 2013

Att kunna cykla effektivt när vinden ligger på tillhör baskunskaperna som cyklist. Vi visar dig hur du placerar dig bäst och vad du ska tänka på. Både när du cyklar ensam och tillsammans med andra.

Vind. Du kommer inte undan. Oavsett om du cyklar ensam eller tillsammans i en grupp, så måste du ha en plan för hur du bäst ska hantera olika vindförhållanden. Och visst, du behöver inte bry dig. Men då kommer du inte kunna cykla lika långt eller lika fort. Vad väljer du? 
 

Motvind


Blåser rakt framifrån mot dig och utmärker sig genom att få dig att arbeta extra hårt med känslan av att inte komma någonstans. 
Om du är ensam: Gör din kropp så liten som möjligt, dra in dina armbågar nära kroppen, händerna i bocken, ditt huvud i linje med överkroppen vilken du vill positionera så parallelt som möjligt med toppröret. Växla till en aningens lättare växel och försök att inte krampaktigt hålla i styret. 

I en grupp: Ligg på rulle. Ta omgångar i topp av en rullande kedja; även korta förningar på bara några få tramptag hjälper gruppen i övrigt. Kom ihåg att så länge du befinner dig på en cykellängds avstånd bakom cyklisten framför så behöver du arbeta mindre. Närmare är bättre, men koncentrera dig på att inte låta ditt framhjul lappa över bakhjulet framför. Farligt! 

Sidvind

Vind som träffar dig från sidan och försöker tvinga dig från ditt valda spår. 


Om du är ensam: Notera hur vinden blåser genom att titta efter hur träd svajar eller känner på din kropp, och luta dig lätt mot vinden. 


I en grupp: Prova vad som kallas en vinge. I denna vinklade formation lägger sig cyklisterna på läsidan av cyklisten framför. Om vinden kommer från vänster, så kommer den andre cyklisten att placera sig strax bakom och till höger om ledaren som tar all vind. Alla efterföljande cyklister kommer att lägga sig till höger och strax bakom. Kommer vinden från höger lägger sig alla till vänster istället. Efter en kort förning, driftar ledcyklisten bakåt och lägger sig längst bak och cyklisten som låg som nummer två tar ledningen.  

Medvind

Blåser rakt bakifrån dig och trycker dig frammåt. Och får dig att känna dig redo för att ta över regnbågströjan. 

Om du är ensam: Sorry, njut så länge det varar. En medvind betyder förr eller senare en motvind om din cykeltur leder dig tillbaka till ursprungsplatsen. Om du försöker maxa hastigheten så luta dig ned med näsan mot styrstammen och skär genom luften.  

I en grupp: Dags att lägga på en spurt! Höga hastigheter kan skapa illusionen av att gapen mellan cyklisterna är större än vad de egentligen är. Så utnyttja denna fördel och spela ut ditt kort. Men var försiktig. En medvind kan förföra dig till att tro att du har en grymt stark dag på cykeln. Försök undvika onödiga risker som kan leda till misstag och vurpor. 

Planera din cykeltur

Vägar som ligger öppna längs med kust och hav och vägar som löper över öppna fält är platser där du generellt sett är mest utsatt för vind. Skogiga och befolkade områden är mer skyddade mot vind.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttioett med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!