Så äter och signalerar du säkert på cykeln | Bicycling.se
Träning

Så äter och signalerar du säkert på cykeln

4 jun 2015

Dags för din första Vätternrunda? Att kunna dricka, äta, signalera och se bakom sig är något som varje cyklist bör kunna. Så här fixar du grunderna säkert.

Att kunna cykla säkert med en hand på styret medan du signalerar, dricker ur en vattenflaska eller äter en energibar tillhör grundkunskaperna i varje cyklists verktygslåda. Som med så mycket annat så blir du bättre genom att öva.

Övning 1: En hand på styret - den andra av

Låt en arm och hand hänga fritt och håll i styret med den andra handen. Cykla i en så rak linje som möjligt i 15-20 meter. Byt hand och repetera övningen. Var noga med att öva lika mycket med båda händerna. 

Övning 2: Cykla rakt framåt - titta rakt bakåt

Med samma utgångsläge som i övningen ovan. Låt din vänstra arm hänga vid din sida. Flytta över vikten något på din högra hand och vrid dig för att se tillbaka över vänster axel. Fokusera på att bäckenet, knän och framförallt framhjulet pekar just rakt framåt. Din kropp ska i stort sett bara vridas kring midjan.

Den vänstra armen hänger längs med kroppssidan och handleden ska vila på din svanskota. Gör detta tio gånger och koncentrera dig på att cykla i en så rak linje som möjligt. Upprepa övningen på andra sidan.   

Träna på detta på en tom parkeringsplats eller på en lugn väg ett par gånger i veckan tills övningarna och rörelserna känns naturliga och säkra. 

Att ta vattenflaskan

Det är enklare och säkrare om du bara behöver sträcka dig åt ett håll hela tiden. Om du har två flaskor så drick ur den som sitter monterad på nederröret först och byt sedan med den andra flaskan. Stanna om du känner dig osäker på att byta plats på flaskorna i farten. 

Att se trafik bakom dig

Använd dig av övning nummer två här ovan, cykla framåt - titta bakåt. Tips: var mjuk och smidig så undviker du att rycka i styret när du vänder dig om. Och titta inte länge – en hastig blick över axeln räcker.

Men! Ligger du på rulle bör du undvika att vända dig om överhuvudtaget. Håll koll framåt så får de som ligger längst fram i gruppen blicka bakåt när det behövs.

Att hitta rätt i ryggfickorna

Fyll fickorna strategiskt. Placera saker som du använder ofta – exempelvis det du tänker äta – i sidofickorna. Saker som du använder mer sällan, såsom verktyg och pump, placeras i mittenfickan. Försök fylla fickorna på samma sätt varje gång du ger dig ut på cykeln för att undvika att behöva rota runt och leta efter rätt sak. 

Att signalera stopp eller en sväng

Signalera med hela armen och handen när du ska stanna eller svänga för att göra dina avsikter tydliga för andra trafikanter. 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiofem med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!