Så håller du fötterna varma i cykelskor | Bicycling.se
Cykelkultur / Pendlar - Vinterhojj

Så håller du fötterna varma i cykelskor

6 jan 2016

Vintercykling förknippar många med kalla fötter och tår. Men så behöver det inte vara. Vi har tipsen som motar bort kylan och håller dina fötter varma och torra.

Ett par speciella vinterskor är en klok investering för den som tar det här med vintercykling på allvar.  I kombination med ett par skoöverdrag som tar bort vind och vatten räcker de långt för de flesta vintercyklister.

Men varma fötter kräver skor som tillåter luft- och blodcirkulation för det är luften runt fötterna som isolerar och värmer dina tår. Och om blodet inte kan cirkulera i dina fötter så blir inte luften uppvärmd.

När du provar ut vinterskor i affären så använd de strumpor du kommer använda med vinterskorna. Stoppa i eventuella extrasulor också för att få en uppfattning om skorna är tillräckligt rymliga. Även med strumpor och sulor så skall det finns så mycket plats i skorna att du skall kunna vicka på tårna. Det är en förutsättning för att inte frysa.

Dessvärre är vinterskor och skoöverdrag inga garantier för varma fötter. Därför ger vi er ytterligare sex kloka tips för varmare fötter i vinter.

1. Satsa på ull

Använd sulor i ull och kanske dubbla ullstrumpor om det är riktigt kallt. En tunn innerstrumpa och en lite fluffigare och längre strumpa för till exempel skidåkning är en trevlig kombination som hanterar fukt bra och håller värmen väl.

2. Rör på tårna

Spela piano med tårna när du tränar. Om du blir väldigt frusen kan det vara läge att kuta uppför en eller annan backe för att hålla igång blodcirkulationen.

3. Eluppvärmning

Elektriska värmesulor med uppladdningsbara batterier är det mest funktionella om du är seriös vintercyklist. Dyrt men oslagbart.

4. Kemisk värme

Det finns engångsvärmare för skorna som genom en kemisk reaktion alstrar värme. Dessa håller cirka 40 grader i sex timmar. 

5. Täta läckorna

I en del skor är pedalklossens infästning utbytbar. Det innebär att man också har ett hål i skons yttersula där det kan dra in kalluft under innersulan. Sätt en tejpbit över hålet inifrån om det inte redan är tätat.

6. Isolera med påse

En vanlig fryspåse som dras utanpå skon, över tårna och halvvägs upp på foten, det isolerar ytterligare och håller vätan borta. Använder man påsen inuti skon blir det lite för tätt och svettigt. Dra sedan på skoöverdraget utanpå påsen.

Vilka är dina bästa råd för att hålla fötterna varma under den kalla delen av året? Kommentera gärna nedan. 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiosex med siffror i fältet här

Kommentarer


2017-12-08 09:09   Dan

Förutom det som redan tipsats, så är dubbelvikt alufolie under sulan ett varmt tips som reflekterar värmen från foten. Kan även med fördel göras som GCN och forma över tå delen, likt ett halvt skoskydd över tårna upp mot lästen. Går att återanvända flertalet gånger. Cyklar året runt i Göteborgsområdet.

 

2017-10-15 09:21   Lars Sahlberg

Ullstrumpor + spänn inte cykelskorna så hårt.
Skoöverdrag.
-5 och kallare=vanliga pedaler och varma isolerade vinterstövlar,
typ Gore.
Cyklar året runt.På vintern när det är snö .27.5+ cykel.

 

2016-02-18 08:15   Pars Erim

Bubbelplast runt tårna inuti strumpan.

 

2016-01-09 00:28   Kalle

Sealskinz-strumpor. Oslagbara i kyla och regn. Välj dom höga. Idag var det -6°C och motvind med snö i över 3 timmar – med Sealskinz på fötterna, händerna och huvudet mådde jag prima!

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!