Så lackar du din hoj | Bicycling.se
Prylar

Så lackar du din hoj

12 jul 2017

Cross-cyklisten och hemmasnickraren Emily Kachorek älskar att göra saker själv. Plocka fram konstnären i dig och gör det du med.

– Jag tävlar på en cykel med en massa glassar på. Alla gillar inte det jag gör, men de vrider i alla fall på huvudet, säger Emily Kachorek, 37 år.

Kachorek, elitcyklist i cykelcross, tidigare biolog och grundare av Squid Bikes, levde tidigt ut sin kreativa ådra. 

– Som barn byggde jag alltid pilbågar, pilar och slangbellor, säger hon.
Nu får hon betalt för att lacka cyklar i iögonfallande mönster och skapa cykelkläder som sticker ut, även när de är täckta av lera.

Squid Bikes startade delvis på grund av misstag. Under 2013 arbetade Kachorek tillsammans med ett cykelföretag med att designa en ram som skulle matcha hennes neonfärgade kit – men lacken kom tillbaka i helt fel gul nyans. Hon frågade om hon kunde få fixa det själv. 

– Jag pepprade den där ramen med dekaler. Den var som en neonspya. Den liknade inget annat där ute, och jag undrade om jag bara skulle känna mig pinsam på startlinjen, säger hon och skrattar.

Men istället upptäckte Kachorek att folk runt omkring gillade hennes djärva och lekfulla stil. Tillsammans med medgrundarna i Squid Bike sökte hon snart upp USA-tillverkade aluminiumramar och började spreja. 

– Jag är ett barn av åttiotalet; jag älskar neonfärgade skrikiga saker. Jag förstod att så ser inte cyklar ut – de är svarta, röda, vita eller blåa. Jag vill gärna tro att vi hjälpte kulturen att utvecklas lite där, säger Kachorek.

Hon grundade inte bara Squid Bikes för att dela med sig av sin egen vision, utan också för att låta andra cyklister uttrycka deras. Företaget säljer nämligen endast en ram, en cykelcross-modell som kallas Rattlecan, som kunden sedan designar och lackar själv.

Kachoreks favoritcykel är den hon tävlar på nu; designen med pinnglassar och fluffiga moln kom till henne i en dröm. Hon lackade ramen framför publik i samband med ett grusvägslopp, bara för att visa hur enkelt det är. 

– Det är vårt sätt att ha kul och inte ta allting så allvarligt. Den blir inte perfekt, men den är din, säger hon.

En av squidbikes creationer: 

Super Logo Rattlecan Unmasking from Squid Bikes on Vimeo.

Kolla in några av hojjarna här

458705727

Go banans, men kanske inte för bananas.... 

Tänk på det här när du lackar

1. Experimentera först på några gamla metallrör eller en billig ram som du tycker är okej att kladda på, innan du skjuter skarpt på den riktiga ramen du vill ha omgjord.

2. Rengör ramen med sprit och en handduk som inte luddar. Om den inte har en rå yta av aluminium, stål eller kol, se till att slipa lätt med slippapper, så att färgen fastnar. Använd slippapper 1 000  till 1 500, och gnugga bara försiktigt så att du får lite textur på ytan. Det är inte meningen att du ska slipa bort materialet.

3. Välj en sprejlack av hög kvalitet och med lågt tryck. Ju långsammare färgen kommer ut, desto lättare är den att arbeta med. Blanda inte märken eller modeller – färgerna kan reagera dåligt tillsammans.

4. Sätt målartejp över de delar av ramen där olika komponenter fäster: vevlager, sadelrör, styrrör och gaffeländar.

5. Sätt fast ramen så att du kan spreja den utan att behöva röra vid den. Du kan till exempel bara trä en tråd eller ett snöre genom överröret eller huvudröret och hänga upp den i en balk.

6. Plocka fram lekfullheten i dig. Det fina med hemmagjort är att det faktiskt aldrig kan bli fel.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiofem med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!