Samtal om den kvinnliga cykeltrenden | Bicycling.se
Träning

Samtal om den kvinnliga cykeltrenden

18 feb 2015

De senaste åren har flera nätverk för kvinnliga cyklister skapats runtom i landet. Fenomenet lyfts upp i ett panelsamtal på Riksidrottsmuseet i Stockholm på internationella kvinnodagen, 8 mars.

Bimbo-Bikers, She Rides och Sub XX är alla exempel på en typ av grupperingar som de senaste åren har skapats över hela Sverige. Det handlar om cyklistnätverk för kvinnor som på kort tid vuxit både till antal och i storlek.

På den internationella kvinnodagen 8 mars hålls ett panelsamtal om nätverken. Bland annat lyfts vilka behov de fyller och hur de används av deltagarna.

Deltar gör bland andra den tvåfaldiga världsmästarinnan i linjelopp, Susanne Ljungskog, som startade nätverket Team Sky Blue 2014.

Inför panelsamtalet håller Riksidrottsmuseets idrottshistoriker Kalle Örsan i en visning med namnet Lilla Jane... ställ henne där om kvinnors roll inom idrotten i ett historiskt perspektiv.

Deltagare
Representanter från:
Bimbo-Bikers: Stockholmsbaserat nätverk som startade 1999 med målsättningen att cyklande kvinnor ska kunna hitta träningskompisar.
Bike Academy: Arrangerar mountainbikekurser och gruppcykling i Stockholmsområdet med målsättningen att få fler kvinnor att cykla tekniskt i skog och mark.
Sub XX: Startade som den första helkvinnliga snabbklungan inför Vätternrundan 2012. Sedan dess har de gjort snabbcyklande kvinnors prestationer synliga i motionslopp. Har startat en cykelklubb, CK Sub XX.
Cyklande tjejer: Facebookgrupp som startade 2010 och i dag samlar över 5 000 cyklister av alla slag.
Team Sky Blue: Startade 2014 och drivs av tvåfaldiga världsmästarinnan Susanne Ljungskog.

Moderator
Karin Lindelöf, etnolog och genusforskare

Tid
Klockan 13.00-14.00, 8 mars.
Kalle Örsans visning börjar klockan 12.00.

Plats
Riksidrottsmuseet

Kostnad
Kostnadsfritt

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextioåtta med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!