Shimano erbjuder elassistans inför 2014 | Bicycling.se
Cykelkultur / Pendlar - Vinterhojj

Shimano erbjuder elassistans inför 2014

26 nov 2013

Shimano kommer nästa år erbjuda ett integrerat system med elmotor, batteri och cykeldator för elassisterad cykling. Systemet kallas STEPS och är av typen pedelec.

Under vårt besök på Eurobike-mässan så kunde vi inte låta bli att lägga märke vid hur många tillverkare som hade en eller flera stadscyklar utrustade med elmotor. Vad de i princip alla hade gemensamt var att elmotorn med batteri och styrsystem kom från företaget Bosch. 

Vevarmarna är en integrerad del av elgruppen STEPS.

Mot bakgrund av att den tyska marknaden för elcyklar beräknas växa med 13% varje år, så   introducerar nu Shimano sitt integrerade el-assisteringssystem STEPS, Shimano Total Electric Power System. Shimano säger att STEPS är konstruerat att fungera som ett så kallat pedelec-system. Detta innebär att elmotorn hjälper dig när du trampar och slutar att knuffa på när du slutar att trampa.

Batteriet ämnad för pakethållaren.

Elmotorn som väger 3.1 kilo och som mest levererar 50 Nm, erbjuder tre olika nivår av assistans: eco, normal och high mode. Den ungefärliga räckvidden är 120 kilometer i eco, 100 kilometer i normal och cirka 80 när du krämar på med toppläget high mode. Dessa siffror är beräknade efter en fart på 23 km/h och färd i platt terräng. När toppfarten på 25 km/h nås så slutar elmotorn att hjälpa dig driva cykeln framåt.

Cykeldatorn och tryckknappar för att styra elmotorns läge och andra funktioner. 

Batteriet som väger 2.5 kilo har en kapacitet på 418Wh, tar fyra timmar att ladda upp. Shimano säger att batteriet efter att ha laddats ur 1000 gånger, fortfarande kan laddas över 250Wh. Två olika batterityper erbjuds. Dels en variant som är tänkt att monteras under en pakethållare, dels en variant som placeras på cykelramens nederrör. 

Cykeldatorn visar hastighet, klocka, vilket assistans-läge som är valt och hur långt batteriets laddning räcker. 

Systemet i sin helhet. Den osynliga kedjan är intressant...


Kommer du köpa en elcykel i framtiden? Kommentera gärna nedan. 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugonio med siffror i fältet här

Kommentarer


2014-01-07 11:36   Lars Svensson

Jag kommer troligtvis att köpa någon monteringssats till befintlig cykel.
Tacksam för tips var man kan hitta sådana.

Mvh Lars

 

2013-12-17 21:04   LarsÅke

Jag kommer absolut att skaffa någon slags elcykel under 2014. Jag har f.n. tre cyklar- en asfalthybrid som jag pendlar med, en MTB och en vanlig 5-vxlad herrcykel som jag funderar på att bygga om till en el-assisterad cykel med hjälp av en s.k. konverteringssats. Att bygga om en cykel m en konverteringssats kostar 7 - 8000:-. Att köpa en ny Scott eller Cannondale med Bosch nya system kommer att kosta runt 26 - 28000. Jag får en betydligt bättre cykel med Bosch nya system men det är ändå 20000 i skillnad så att jag kommer att provcykla olika cyklar tills dess att jag hittar "den rätta".

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!