SM på bana | Bicycling.se
Landsväg / Tävlingar

SM på bana

6 dec 2014

I helgen går Sveriges andra mästerskap i bancykling genom tiderna i Falun. Lördag 6 december är det sprintkval, elimineringslopp och tidslopp, söndag 7 december sprintfinaler, poänglopp och förföljelselopp.

Tävlingarna startar klockan 10.00 båda dagarna. 

Några av Sveriges elitcyklister som är anmälda till helgens tävlingar i Falun är Jonas Ahlstrand, svensk mästare i kortdistans som i år varit proffscyklist i holländska teamet Giant Shimano, samt OS-cyklisten Isabelle Söderberg, som också blev svensk banmästarinna i förföljelseloppet och poängloppet förra året. Även fjolårets herrmästare i kilometerloppet, David Mayer, kommer att delta för att försvara titeln. 

– Bancykling är ju en ny tävlingsgren i Sverige eftersom vi inte haft någon bana tidigare, men det är fler och fler som upptäcker bancyklingen och vilken fartfylld och intensiv tävlingsform det är. Bancykling är dessutom mycket publikvänligt, säger Johan Carelle, tävlingsarrangör för årets SM i Falun. 

Fakta om bancykling

Inomhusvelodromen erbjuder cykelträning och tävling året runt och är en arena där cyklister från alla grenar kan mäta sig mot varandra. Bancykling är en intensiv och teknisk form av cykling som lämpar sig för såväl landsvägscyklister som BMX, mountainbike och cykelcrossåkare. 

Bancykling – eller velodromcykling – var populärt redan i slutet på 1800-talet, i Sverige, Europa och USA. Bancykling körs på en velodrom, en oval lutande bana – inomhus eller utomhus -  som byggs i trä eller betong. I Stockholm byggdes 1923 en utomhusvelodrom vid Kristineberg på Kungsholmen och användes några år innan den revs och gav plats åt Kristinebergs IP. Den enda velodromen som finns i Sverige idag ligger i Falun och ägs av Hagströmska gymnasiet, som också erbjuder en nationellt godkänd gymnasieutbildning med cykel som specialidrott.

Mer velodromfakta på www.velodromen.se

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet arton med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!